Svijet

O njegovim zločinima snimljen je kultni film, on oslobođen svih optužbi

Osamdesetogodišnji mafijaš Vinsent Asaro optužen za ubistva, reketirenje, iznude i saučesnišvo u istorijskoj krađi o kojoj je Martin Scorseze snimio film "Dobri momci" (Goodfellas), juče je oslobođen u sudu u Njujorku.
O njegovim zločinima snimljen je kultni film, on oslobođen svih optužbi
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vinsent Asaro jedan je od najstarijih "uličnih šefova" (street boss) mafijaške porodice Bonano, koja je dio klana pet najjačih njujorških porodica, tijesno povezanih sa Koza nostrom. Porota je, nakon izlaganja advokata, odlučila da Asara oslobodi po svih pet tačaka optužnice.

Vinsent Asaro bio je optužen za učestvovanje u pljački 11. decembra 1978. godine na aerodromu "JF Kenedi", kada su naoružani i maskirani pljačkaši onesposobili desetak članova obezbjeđenja i iz skladišta "Lufthanze" odnijeli 5 miliona dolara u gotovini i milion u nakitu.

U današnjoj vrijednosti ukradeni plen iznosio bi nešto više od 20 miliona američkih dolara.

Plijen koji su pljačkaši oteli stigao je svega nekoliko desetina minuta ranije,  Lufthanzinim letom iz Njemačke.

Tužioci su tvrdili da je Asaro zajedno sa organizatorom Džimijem Burkom čekao u kombiju parkiranom oko dva kilometra od aerodroma, dok su maskirani pljačkaši izvršavali njihov plan.

To je bila najveća pljačka u istoriji Sjedinjenih Država, a zanimljivo je da plijen nikada nije pronađen.

Proces suđenja Asaru počeo je 19. oktobra. Porotnici su počeli sa vijećanjem u ponedjeljak uveče. Mafijaškog bosa navodno je odao bratanac, zbog čega je Asaroi uhapšen u januaru 2014.

Prijetio mu je doživotni zatvor, a njegovo oslobođenje optužbi zbog nedostatka dokaza predstavlja težak udarac za savezne tužioce iz Bruklina, gdje je suđenje i održano.

Mozak pljačke na aerodromu bio je Džimi Burk, koji je poslužio kao nadahnuće za lik Džimija Konveja u čuvenom filmu Martina Scorsezea "Dobri momci", a kojeg je odigrao Robert de Niro.

Šestorica osumnjičenih nedugo poslije pljačke pronađeni su mrtvi, dok su sudski procesi protiv većine ostalih propali zbog nedostatka dokaza.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika