Svijet

Svijet tuguje sa francuskim narodom

Građani iz cijelog svijeta večeras su izrazili podršku i solidarnost prema Francuzima dan nakon terorističkih napada u Parizu, u kojima je, prema posljednjem bilansu, poginulo 129 osoba i povrijeđeno više od 350 ljudi, javile su svjetske agencije.
Svijet tuguje sa francuskim narodom
Portal AnalitikaIzvor
Replika Davidovog Mikelanđela u Firenci (foto: AP/Beta)Replika Davidovog Mikelanđela u Firenci (foto: AP/Beta)

Trg u Firenci na kojem se nalazi ogromna replika Davidovog Mikelanđela obavijena je crnom trakom s francuskom zastavom na podnožju spomenika.

U njujorškoj operi, pod dirigentskom palicom Plasida Dominga, van programa je izvedena francuska himna "Marseljeza".

Kule bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra, koje su izgrađene na mjestu terorističkih napada u Njujorku 11. septembra 2001. godine, svijetle u bojama francuske zastave, kao i velika kula u Torontu, sidnejska Opera, Brandenburška kapija u Berlinu i trg Trafalgar u Londonu.

Brandenburška kapija u Berlinu (foto: AP/Beta)Brandenburška kapija u Berlinu (foto: AP/Beta)

Jedna cvjećara u Oslu dijelila je besplatne ruže za građane koji su odlazili ispred francuske ambasade u glavnom gradu Norveške.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko i članovi vlade položili su cvijeće ispred francuske ambasade u Kijevu.

Građani u Madridu su obilježili svoju solidarnost minutom ćutanja na ulicama nakon čega su spontano ispred gradske skupštine pjevali "Marseljezu".

Londonsko oko (foto: AP/Beta)Londonsko oko (foto: AP/Beta)

Predsjednički kandidati za izbore u Argentini obustavili su danas svoje predizborne aktivnosti za drugi krug glasanja zakazan 22. novembra.

Nekoliko stotina građana, među kojima članove danske kraljevske porodice, okupilo se ispred ambasade Francuske u Kopenhagenu.

Šangaj (foto: AP/Beta)Šangaj (foto: AP/Beta)

Mnoge poznate ličnosti su izrazile podršku Francuzima, među kojima glumac Arnold Švarceneger, spisateljica Džoana Rouling, pop zvijezda Madona, glumica Natali Portman, britanski muzičar Elton Džon i irska rok grupa U2, koji je otkazala koncerte u Francuskoj.

Minut ćutanja pred početak meča baraža za plasman na Euro 2016 između Švedske i Danske (foto: AP/Beta)Minut ćutanja pred početak meča baraža za plasman na Euro 2016 između Švedske i Danske (foto: AP/Beta)

I Crna Gora se solidarše sa francuskim narodom, stoga su večeras glavni grad i Prijestonica bili u bojama francuske nacionalne zastave.

U Podgorici, u bojama francuske zastave večeras su bili most Milenijum i zgrada Opštine, dok je na Cetinju osvjetljenjem istakla boje te države na fasadi zgrade Opštine i na objektu bivšeg francuskog poslanstva. Takođe, na jarbolima na ulazu u crnogorsku prijestonicu, uz zastavu Crne Gore, vijori se i zastava Francuske.

rtcg.me

Portal Analitika