Abiznis

IVANČEVIĆ: Crnogorski turizam i poljoprivreda dvije strane iste medalje

Predsjednik Odbora za turizam u ugostiteljstvo u Privrednoj komori Crne Gore i član predsjedništva Crnogorske demokratske unije Dragan Ivančević kazao je za Vikend novine da se crnogorski turizam ne može razvijati ukoliko ne bude oslonjen na našu poljoprivredu i proizvodnju zdrave hrane.
IVANČEVIĆ: Crnogorski turizam i poljoprivreda dvije strane iste medalje
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da novi Zakon o strancima Crnoj Gori ne može donijeti ništa dobro.

- Na jednoj strani, ne može riješiti problem nezaposlenosti, dok, na drugoj, može samo negativno uticati na kvalitet naše turističke ponude. Turizam je osnovna grana naše ekonomije i tu ne treba da pravimo greške - smatra on.

Prema njegovim riječima u turizmu su potrebni ljudski resursi koji imaju potrebna znanja i vještine, a ne samo diplome za određene poslove.

- Uz to, što je za naš slučaj jednako važno, moraju imati i želju da rade u turizmu. Osnovni problem tog zakona je u tome što želi da riješi jedan sistemski problem kroz jednokratnu akciju. Nešto što se taložilo godinama ne može se preko noći izmijeniti, tj. može samo sa katastrofalnim posljedicama po naš turizam i cjelokupnu privredu - rekao je Ivančević.

On je naglasio da se problem crnogorske nezaposlene radne snage u turizmu može riješiti dobro planiranim i dugoročnim procesom, koji uključuje, prije svega, promjene u sistemu obrazovanja, kao i u planiranju razvoja turizma, posebno na sjeveru.

Na pitanje kako Cdu gleda probleme u turizmu, Ivančević je odgovorio da se ta partija još u svojim programskim dokumentima, prije svega u Manifestu crnogorskih demokrata, opredijelila za ekonomski patriotizam kao jednu od temeljnih odrednica naše politike.

- Kada se o ovoj oblasti radi, crnogorski turizam ne može da se razvija i da bude održiv ukoliko nije oslonjen na našu poljoprivredu i proizvodnju zdrave hrane. Takođe, on mora biti djelatnost u kojoj će domaći kadrovi biti okosnica i dominantni element tog sistema - istakao je Ivančević.

Pored toga, kako je dodao, potrošnja u našem turizmu treba da bude oslonjena na naše proizvode.

- Crnogorski turizam i poljoprivreda su dvije strane iste medalje. Neracionalno je i neodrživo kreirati turističku ponudu zasnovanu na uvoznim proizvodima. Zato je i sve ovo što govorim o Zakonu o strancima i inostranoj radnoj snazi zapravo utemeljeno u uvjerenju da se te željene situacije da naši kadrovi rade u našem turizmu mogu proizvesti sistemskim rješenjima i dugoročnom politikom, a ne jednokratnim administrativnim mjerama i naredbama.

Ivančević je komentarisao i proteste Demokratskog fronta.

- Posljedice njihovih rabota su sasvim suprotne od željenih. Oni nastavljaju vaninstitucionalno djelovanje, uz rizik novih sukoba i podjela. Nasilje niko normalan ne želi, niti je to kome dobra donijelo. Svi treba da shvate da je Crna Gora stabilnija i sigurnija država nego što je to bio slučaj 1997. godine ili, recimo, 1999. Prošla su vremena raznih "sedmih bataljona", prijetnji, ucjena i opasnosti. Obnovljena nezavisnost je ipak donijela sa sobom jačanje funkcija države. Uz to, "spuštali smo se niz to uže" i ranije, tako da ipak postoji otpornost države na takve izazove - ocijenio je on.

Dalje je kazao da sve to ne znači da "možemo da se opustimo i da smatramo da će nam neko drugi završiti ono što samo mi možemo da završimo".

- Nije većinska Crna Gora opredijeljena za evroatlantske integracije da bi neko drugi umjesto nas donosio važne odluke ili konstituisao odgovornu i efikasnu vlast. To je posao, obaveza i odgovornost naših građana i njihovih legitimnih političkih predstavnika. Pošto je u svemu tome vidljiv uticaj sa strane, dozvolićete mi jednu šalu, mada se nimalo ne šalim kad to kažem: možda nam još uvijek trebaju uvozni kuvari i konobari, ali sam siguran da nam nije potrebna uvozna politika - zaključio je Ivančević.

Portal Analitika