Svijet

Turska: Do sad neviđene mjere bezbjednosti pred sjutrašnji početak samita G20

Dežurni policajac svakih 50 metara, najnoviji modeli letećih radara AWACS-a i patrole na moru pokazuju da turske vlasti primjenjuju najveće mjere sigurnosti za samit G20 koji se sjutra i ponedjeljak održava u Antaliji, i to mjesec dana nakon dosad najsmrtonosnijih terorističkih napada u Ankari, s više od 100 mrtvih.
Turska: Do sad neviđene mjere bezbjednosti pred sjutrašnji početak samita G20
Portal AnalitikaIzvor

Više od 12.000 turskih policajaca i žandara pratiće danju i noću nad 13.000 učesnika samita, među kojima su ruski i američki predsjednici, Vladimir Putin i Barak Obama, predstavnici međunarodnih organizacija, humanitarnih asocijacija, poslovnih ljudi i 2.500 novinara.

Duž tridesetak kilometara puta od aerodroma do Beleka, gdje se održava samit, svakih 50 metara dežura jedan policajac.

Samo osobe s akreditacijom mogu da kroče u "crvenu zonu" s 30 hotela namijenjenih za smještaj učesnika, u kojima su prozori zamijenjeni blindiranim staklima. U zoni je postavljeno više od 350 nadzornih kamera s ugrađenim sistemima za očitavanje registarskih tablica vozila i prepoznavanje lica. Sektor će stalno nadlijetati ultramoderni leteći radari, a lovci "F-16" biće u pripravnosti, spremni da intervenišu ako bude potrebno. Morem će patrolirati brodovi obalske straže, prenose turski mediji.

- Ako Bog da, ugostićemo samit s najmanje mogućih propusta - rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Turska policija temeljno je širom zemlje "pročešljala" krugove u kojima se kreću džihadisti, nakon samoubilačkih napada 10. oktobra u Ankari, u kojima su ubijene 102 osobe, a odgovornost se pripisuje radikalnoj džihadističkoj grupi Islamska državi.

Dodatni podsticaj izuzetnim mjerama sigurnosti biće i jučerašnji teroristički napadi u Parizu, koje je Turska žestoko osudila rekavši da "to nijesu samo napadi protiv francuskog naroda već i protiv čovječnosti, demokratije, sloboda i univerzalnih vrijednosti".

- Teror nema vjeru, naciju i nema vrijednosti. Terorizam je zločin protiv čovječnosti. Turska blisko sarađuje s Francuskom i drugim savezničkim zemljama u borbi protiv terorizma... i odlučno će se protiv njega boriti - saopšeno je iz kabineta premijera Ahmeta Davutoglua.

Izvor: Tportal.hr

Foto: telegraph.co.uk/EPA

Portal Analitika