Muzika

Eagles of Death Metal: Bend koji je sinoć nastupao u "Bataklanu" uskoro u Zagrebu

Kada su teroristi upali u dvoranu "Bataklan" u centru Pariza, članovi benda "Eagles of Death Metal" svirali su pred 1.500 obožavatelja, koliko ih staje u tu dvoranu.
Eagles of Death Metal: Bend koji je sinoć nastupao u "Bataklanu" uskoro u Zagrebu
Portal AnalitikaIzvor

Bend je osnovan 1998. godine u Palm Dezertu u Kaliforniji, kao saradnja između Džesija Hudžisa i frontmena grupe "Queens of the Stone Agea" Džoša Homa. Prvi album objavili su tek 2004. godine, najviše zbog Homovih obveza s matičnim bendom.

Do danas su izdali četiri albuma, a ovo je bio njihov prvi koncert na turneji kojom promovišu najnoviji album "Zipper Down".

Uprkos svom imenu, "Eagles of Death Metal" nisu death metal bend. Hudžis je ispričao da je prijatelj upoznavao Homa sa death metalom, a kad mu je pustio pjesmu poljskog benda "Vader" i rekao da je to death metal, Hom je komentarisao da su članovi "Vadera" kao "Eaglesi" death metala (The Eagles of Death Metal). Nakon što je to rekao, počeo je razmišljati kako bi zvučao taj spoj.

Hom nije bio s ostalim članovima benda tokom nastupa u "Bataklanu".

Posljednja fotografija objavljena s koncerta neposredno prije napada prikazuje članove benda kakvo sviraju na pozornici.

1411eaglesPrema pisanjima hrvatskih medija, na ovogodišnjem jubilarnom izdanju ljetnjeg festivala INmusic, "The Eagles of Death Metal" je s pozornice najavio koncert u Zagrebu, 1. decembra.

Meri Lu Dorio, majka bubnjara Džulijana Dorija, rekla je za Washington Post da su njen sin i ostali članovi benda uspjeli da pobjegnu kad je započeo pokolj, Ali i dalje se ne zna gdje se nalaze neki članovi prateće ekipe.

- Napeto pratimo i molimo se za sve. Nazvao me, rekao da me voli i da je na sigurnom. Svi koji su bili na pozornici uspjeli su da pobjegnu - rekla je Doriova supruga Emili.

Osim komentara kojeg su objavili na Facebooku, nisu željeli davati dodatne komentare za medije.

Izvor: Index.hr

Portal Analitika