Ostalo

IAAF suspendovala Rusiju na neodređeno!

Međunarodna atletska federacija (IAAF) izrekla je privremenu suspenziju Ruskoj atletskoj federaciji zbog skandala koji je potresao atletiku. To znači da će ruskim atletičarima biti zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima na neodređeni period.
IAAF suspendovala Rusiju na neodređeno!
Portal AnalitikaIzvor

“Šaljemo jasnu poruku ‘čistim’ sportistima u ‘prljavom’ sistem da prijave doping ili bilo kakve prevare koje vide ili čuju za njih”, stoji u saopštenju.

Odluka vladajućeg tijela svjetske atletike na snagu je stupila odmah i zbog nje je pod znakom pitanja i učešće ruskih atletičara na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u avgustu naredne godine. Razlog za to je činjenica da nije dat rok kada bi suspenzija mogla da bude ukinuta, ni koji uslovi moraju da budu ispunjeni, iako je naglašeno da je ona privremena. 

“Imamo posla sa propustima koje je učinila Ruska atletska federacija i donijeli smo odluku da je suspendujemo, što je najoštrija kazna koju možemo da izreknemo. Ali, razgovarali smo i složili smo se da je cio sistem ostavio na cjedilu atletičare, ne samo u Rusiji, već širom svijeta”, rekao je prvi čovjek IAAF Sebastijan Kou. 

Da bi Rusija ponovo zaradila članstvo u IAAF moraće da ispuni određene kriterijume koji nijesu pojašnjeni. 

“Ova suspenzija je privremena. Specijalni istraživački tim će razmotriti cio slučaj, a ja i dalje vjerujem da ćemo uspjeti sve da sredimo”, rekao je ministar sporta Rusije Vitalij Mutko. 

Očekuje se da će inspekcija koju će u Rusiju poslati IAAF trajati dva mjeseca, a predvodiće je nezavisni antidoping ekspert Rune Andersen iz Norveške. Po njenom završetku, očekuje se da će biti donijeta konačna odluka da li će suspenzija ostati na snazi ili ne. (B92)

Portal Analitika