Društvo

Od naredne godine alternativni saobraćajni prevoz u Kotorskom zalivu

Saobraćajni kolaps nije rijetka slika u Kotoru, naročito u ljetnjim mjesecima, a budući da nema alternativnu saobraćajnicu, duge i česte kolone javljaju se upravo na glavnoj i jedinoj saobraćajnici, izvještava Skala radio.
Od naredne godine alternativni saobraćajni prevoz u Kotorskom zalivu
Portal AnalitikaIzvor

Da bi se donekle smanjile gužve i, prije svega građanima okolnih priobalnih mjesta omogućio brži prevoz do Starog grada, odbornici lokalnog parlamenta Ranko Proroković i Dragica Perović dali su inicijativu oko uvođenja prevoza morskim putem - malim turističkim brodićima. Za ovaj prijedlog zainteresovane su gotovo sve mjesne zajednice u kotorskom zalivu, a po riječima Prorokovića uvođenje morskog prevoza u Kotorskom zalivu je jedan od strateških interesa i to ne bi značilo bacanje para, već ulaganje u održivi prevoz.

Na pitanje Skala radija dokle je stigla ova inicijativa i da li će se pretočiti u odluku, Proroković je kazao da se u posljednjoj informaciji koja je dostavljena kotorskoj Skupštini iz opštinskog Sekretarijata za razvoj preduzetništva i saobraćaja, navodi da za ovu godinu nijesu rezrvisana sredstva iz budžeta i da će za 2016. nastojati da se uvede ovaj prevoz.

- Kako je kreiranje budžeta za 2016. gotovo završeno, nastojaćemo da za sljedeću sezonu morski saobraćaj uđe kao pilot projekat. Najveću korist od svega toga ima lokalna uprava

 - rekao je Proroković za Skala radio.

U toku sezone, saobraćajno su najviše ugroženi građani Mula, Prčanja, Stoliva, a ako već brodić saobraća od npr. Prčanja do Mula, ne bi trebalo zaobići ni drugu stranu u Dobroti - nekadašnju rivu kod Svetog Matije.

- I ljudi od struke su mišljenja da Kotor treba da razvija alternativni saobraćajni prevoz. Bili bi to manji turistički brodići sa oko 40 mjesta - zaključio je Proroković.

Izvor: Skala radio

Foto: montenegro.travel

Portal Analitika