Zanimljivosti

Priča o Romeu i Juliji od prije 6.000 godina (FOTO)

U blizini Mantove, 2007. su pronađena dva skeleta u neobičnom položaju: na dnu grobnice iz doba neolita ostaci su ležali zagrljeni.
Priča o Romeu i Juliji od prije 6.000 godina (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Arheolozi su, na čelu s Elenom Marijom Menoti, procijenili da je riječ o paru zaljubljenih koji su živjeli prije 6.000 godina, i to o ženi i muškarcu koji nisu bili stariji od 20 godina.

Nakon što je vijest o pronalasku ostataka drevnih Romea i Julije objavljena radoznalci su počeli da obilaze nalazište toliko da je angažovano dvadesečetvoročasovno obezbjeđenje. Vlasnik imanja na kojem su skeleti pronađeni želio je da igradi novi objekat na tom mjestu, pa su im naučnici pronašli novi dom: premjestili su čitav grob u Muzej "Ćivići" pazeći da ne razdvoje ovaj par.

romeo2

U blizini vrata muških ostataka arheolozi su pronašli vrh strijele, a pored butina žene otkrivena je duga oštrica dok su ispod njene karlice ležala dva noža. Međutim, osteološka ispitivanja su pokazala da nijedno od njih dvoje nije preminulo nasilnom smrću: nije bilo znakova preloma, mikrotrauma... To je navelo arheologe na pretpostavku da je oružje najvjerovatnije ritualno "sahranjeno" s "ljubavnicima iz Valdara".

Kako su oni istakli, uzrok smrti moglo bi biti smrzavanje, što bi moglo da objasni i neobičan položaj u kojem su preminuli. Moguće je da zagrljaj bio posljednji pokušaj da se ugriju.

(Nezavisne, nationalgeographic.rs)

Portal Analitika