Abiznis

Predstavljene prirodne vrijednosti Ulcinjske Solane

U cilju informisanja o aktivnostima na zaštiti i unapređenju biodiverziteta Ulcinjske solane, danas je direktor JPNPCG Zoran Mrdak sa ambasadorom Austrije Johanom Froulihom, zamjenikom ambasadora Njemačke Uveom Merketerom, stalnom predstavnicom UNDP-a Fionom McCluney i CIM ekspertom u JPNPCG Thomasom Woehrsteinom obišao prostor Solane i organizovao sastanak u Upravnoj gradi AD Solana “Bajo Sekulić” u stečaju.
Predstavljene prirodne vrijednosti Ulcinjske Solane
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom Zoran Mrdak je informisao o najznačajnijim aktivnostima koje je JPNPCG realizovalo nakon potpisivanja Ugovora o jednogodišnjem zakupu imovine AD Solana „Bajo Sekulić“, 24. avgusta 2015. godine. S tim u vezi, on je podsjetio da je JPNPCG preduzelo sve potrebne mjere i radnje u cilju unapređenja zaštite biodiverziteta kao što su aktivnosti na zaštiti prirode i fizičkoj zaštiti. Posebno je izdvojio konstituisanje Savjetodavnog tijela za Solanu, pripremu Nacrta programa upravljanja Solanom 2015-2016, organizovanje Okruglog stola u vezi sa zaštitom i valoroizacijom prirodnih resursa Soalne u saradnji sa Naučnim odborom Univerziteta Crne Gore, kao i aktivnosti na fizičkoj zaštiti. Takođe je informisao da Nacrt Programa za Solanu sadrži set strateških oblasti i više od 40 aktivnosti koje JP već implementira i koje će implementirati tokom 2016. godine a tiču se unaprjeđenja prirodnih i stvorenih vrijednosti, mogućnosti pokretanja proizvodnje soli, kao i promocije potencijala ovog područja.

U ovom periodu, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, izabralo izvođača radova koji je počeo sa aktivnostima na opravci pumpne stanice FI 16 koja će za 7- 10 dana početi sa radom.

Predstavnici stranih misija i međunarodne organizacije u Crnoj Gori su izrazili zadovoljstvo što su bili u prilici da upoznaju prirodne vrijednosti i potencijale Solane i ocijenili da je neophodno preduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti kako bi se na najbolji način zaštitio biodiverzitet ovog jedinstvenog prostora. Isto tako, oni su zaključili da je neophodno u cilju održivosti ovog kompleksnog sistema u saradnji sa potencijalnim donatorima obezbjediti značajna finansijska sredstva.

Tokom jednočasovnog obilaska prostora Solane, ornitolog Andrej Vizi iz Prirodnjačkog muzeja predstavio je prirodne vrijednosti i značaj bogate ornitofaune ovog područja i ukazao na njegov veliki potencijal, posebno u segmentu posmatranja ptica.

Stalni članovi Savjetodavnog tijela su predstavnici MORT-a, NPCG, Agencije za zaštitu živorne sredine, Opštine Ulcinj, TO Ulcinj, NVO CZIP-a i NVO Zeleni korak. Do sada su održane dvije sjednice u Ulcinju koje su imale za cilj da svi članovi Savjetodavog tijela budu blagovremeno upoznati sa najznačajnijim aktivnostima koje se realizuju ili planiraju u vezi sa prostorom Solane. Treća sjednica biće održana tokom naredne nedjelje.

Portal Analitika