Zanimljivosti

Četiri najranija pokazatelja trudnoće

Neki simptomi se pojavljuju već nekoliko dana nakon začeća.
Četiri najranija pokazatelja trudnoće
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Izostanak menstruacije često se smatra prvim znakom trudnoće. Međutim, ako je žena u skladu sa svojim tijelom, ona može primijetiti znakove trudnoće već nedjelju dana od začeća. Ti suptilni znakovi često se pogrešno tumače te pripisuju predmenstrualnom sindromu.

Prema Klinici Mayo, ženska tjelesna bazalna temperatura malo poraste tokom ovulacije. No, ako vaša temperatura ostane povišena i nakon datuma kada je trebao biti početak vašeg sljedećeg menstrualnog ciklusa, vjerovatno ste trudni. No, u nekim slučajevima, promjena bazalne temperature može iznositi samo desetinu stepena, pa se radi toga preporučuje mjerenje temperature u isto vrijeme svaki dan.

Mrlja krvi koja je produkt implantacije javlja se šest do 12 dana nakon začeća, kada se embrion "ukopa" u zid materice. U nekim slučajevima, implantacijsko krvarenje pogrešno se smatra menstruacijom jer se javlja u otprilike isto vrijeme kao i redovno mjesečno krvarenje. Implantacijsko krvarenje je obično svjetlije boje i nije obilno poput menstruacijskog krvarenja.

U Američkom udruženju za trudnoću tvrde kako se nedjelju dana nakon začeća javlja oticanje i osjetljivost grudi. Pored toga, nekim ženama mogu potamnjeti bradavice. U većini slučajeva, grudi su "pune" i "teške".

Umor je simptom trudnoće koji se obično pojavi u roku od nedjelju dana nakon začeća. Važno je utvrditi da li je umor uzrokovan nekim drugim uzročnicima, poput bolesti ili stresa, prije nego što zaključite da ste umorni jer ste trudni.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika