Svijet

Austrija počela da podiže ogradu dugu 3,7 km na granici sa Slovenijom

Austrija planira da podigne ogradu dugačku 3,7 kilometara kod graničnog prijelaza Špilfeld (Šentilj) sa Slovenijom, kao dio napora da se pojača kontrola prolaska migranata, ozvaničio je glavni direktor za javnu sigurnost Konrad Kogler, a prenosi T portal.
Austrija počela da podiže ogradu dugu 3,7 km na granici sa Slovenijom
Portal AnalitikaIzvor

- U ovoj fazi podići ćemo ogradu direktno kod graničnog prijelaza i ta faza trajaće dva mjeseca - rekao je Kogler.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner naglasila je da je EU informisana o toj mjeri, što je zapravo prvi put da se ograda postavlja između dvije članice šengenskog prostora.

- Mjere će takođe uključiti pripremu za moguću izgradnju još 25 kilometara ograde - rekao je Kogler.

Slovenački mediji pišu da je Austrija jutros počela da postavlja žičanu ogradu dužine 3,7 kilometara neposredno uz granični prijelaz Šentilj, kroz koji je od sredine prošlog mjeseca u Austriju propuštena većina od ukupno skoro 200.000 migranata i izbjeglica koji su prošli balkanskom rutom.

- Austrija, koja je ogradu počela da gradi nakon Slovenije, svoju mjeru takođe tumači potrebom bolje regulacije velikog izbjegličko-migrantskog talasa koji se još ne zaustavlja, ali je odustala od gradnje 25 kilometara duge ograde, o kojoj se ranije govorilo - prenose slovenački mediji.

Takođe pišu da se više ne razmišlja o postavljanju ograde duž cijele granice sa Slovenijom, jer bi to, prema nekim proračunima, stajalo oko 1,5 milijardi eura.

Izvor: tportal.hr

Foto: wsj.net

Portal Analitika