Zanimljivosti

Je li vaš pas nasilnik?

Nasilničko ponašanje veliki je problem među psima. To može dovesti do napada ili borbe, a dugoročno može uzrokovati da i drugi psi postanu agresivni iz straha te da pomisle kako su svi ostali psi takvi. Kako kod okrenemo, nitko ne želi takav razvoj događaja.
Je li vaš pas nasilnik?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

To je razlog zašto je važno zaustaviti nasilničko ponašanje, čim primijetite prve znakove.

Znakovi nasilničkog ponašanja uključuju:

1. Vaš pas je pretjerano zahtjevan, kada je u pitanju dobijanje poslastica, igračaka, vaše pažnje i slično.

2. Stalno obaranje drugih pasa na zemlju te stajanje iznad njih.

3. Ignorisanje signala partnera da je igra postala pregruba.

4. Pojačavanje agresivnog ponašanja, kada ga drugi pas odguruje ili pokušava otići.

Šta uzrokuje takvo ponašanje?

Previše stimulacije često dovodi do takvog nepoželjnog ponašanja. Kako razina energije, jurnjavom i rvanjem raste, psi tako postaju previše stimulisani i počinju ignorisati signale drugih pasa da su postali ipak malo pregrubi. Psi se takođe hrane međusobnom energijom, tako da je za grupu pasa vjerojatnija brža i veća stimulacija te veći rizik od nasilničkog ponašanja, nego kada se igraju samo dva psa.

Ako niste sigurni je li to samo igra ili je vaš ljubimac doista postao pregrub, zadržite svog psa kraj sebe te posmatrajte kako se on ponaša tokom te pauze od igre. Takođe, ako drugi pas ponovno dođe do vašeg psa, to je igra. No, ako ostane na istoj teritoriji, to je znak da je igra postala pregruba te da se ona treba ublažiti.

Šta učiniti ako je vaš pas nasilnik?

Zaboravite na savjet da pse treba pustiti da problem riješe sami. To upravo i jeste izvor mnogih problematičnih ponašanja, a vi ste tu kako biste ih spriječili na vrijeme. Nakon što ste se uvjerili da je vaš pas nasilnik, pozovite svog psa k sebi te ga udaljite od mjesta igre te sjednite s njim negdje sve dok se on ne smiri. Ako se nikako ne može smiriti, vrijeme je da krenete kući, jer je očito kako on nije u mogućnosti ublažiti svoj način igre.

Sljedeća stvar koju možete učiniti, jeste držati psa na uzici, dok ste u parku, što vam omogućava da brže i lakše reagirate na pojavu takvog ponašanja. Drugim riječima, time ćete staviti svog ljubimca u položaj da se nosi sa svojim nepoželjnim ponašanjem te vam to možda i pomogne u smirivanju. Takođe, naučite ga da dobre stvari, kao što su npr. poslastice, dolaze samo onda kada vas sluša.

No, pratite i koga vaš pas bira za prijatelje. Možda neki od njih svojom visokom energijom ili samopouzdanjem, bude agresivnost kod vašeg psa, a možda vaš pas jednostavno ne dobiva dovoljno vježbe i treninga pa višak energije izbacuje na ovaj način. Ako možete pronaći obrazac koji stvara ili pogoršava njegovo nasilničko ponašanje, biće lakše i za vas, a možda i za profesionalnog trenera, koji vam može itekako pomoći.

Izvor i foto: index.hr

Portal Analitika