Politika

VUJANOVIĆ: Nadam se mirnom protestu DF-a

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, apelovao je na Demokratski front (DF) da u nedjelju organizuje mirne i demokratske proteste, navodeći da će eventualni nemiri zavisiti od organizatora.
VUJANOVIĆ: Nadam se mirnom protestu DF-a
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da ne može da prognozira da li se u nedjelju mogu očekivati nemiri.

"To zavisi od organizatora protesta. Oni su prethodne proteste najavili kao demokratske i mirne i nenasilne. Nijesu bili ni demokratski, ni mirni, ni nenasilni", ponovio je Vujanović, prenosi agencija MINA.

Prema njegovim riječima, oni su nažalost uputili lošu poruku. "Da Crna Gora ima iskazivanje raspoloženja i protesta koji su demokratski vid iskazivanja svog viđenja na način koji ugrožava sistem, ugrožava ustavni poredak, i izaziva ono što je rušilački efekat".

Vujanović je pozvao organizatore na mirne i demokratske proteste.

"Pozivam one koji čuvaju javni red da sačuvaju javni red, da čuvaju i sebe i ustavni poredak i državu i da čuvaju protestante", kazao je Vujanović novinarima na Cetinju.

On je naveo da bi organizatori morali ovog puta da pokažu da je i njima stalo do dobrog ambijenta i do prave vrijednosti Crne Gore.

"Nadam se nakon toga slijedi dijalog. Ja sam stalno pozivao na dijalog i vjerujem da je dijalog ono što je budućnost Crne Gore u svemu, pa i u organizaciji kontrole izbora", kazao je on.

Vujanović je kazao da se ispostavilo da se na prošlom protestu htjelo nasilno ući u parlament, i da se htjela volja građana na taj način promijeniti, "bez obzira što organizatori protesta kažu da su to htjeli da učine demokratski".

Predsjednik je poručio da Crnoj Gori nasilje ne treba.

"Pomogao nam je i policijski način djelovanja. Rekao bih i uz Božiju pomoć se završilo ovo 24. da niko nije nastradao i završio ispod zemlje. Dakle, pozivam sve da demonstracije budu mirne, da budu nenasilne, da pokažu da je Crna Gora demokratska", kazao je on.

Upitan da li će na predstojećem sastanku sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom razgovarati o protestima, Vujanović je rekao se pribojava da će Bajden to pomenuti.

“Ja ću biti primoran da branim to kao eksces Crne Gore. Da saopštim da se to neće ponoviti. Da iskažem nadu da i oni koji su to organizovali neće dozvoliti da se to ponovi”, rekao je on.

On je ukazao da moraju da se utvrde prekoračenja ovlašćenja policije.

“Vidjeli smo da se vrlo ažurno vodi postupak u odnosu na ta prekoračenja, ali to moramo tretirati kao posljedicu jednog događaja koji je prethodno bio nasilan i rušilački”, dodao je predsjednik.

Vujanović je naveo i da su demonstracije nesumnjivo bile usmjerene da se stvori slika o Crnoj Gori koja će uticati na to da se ne uputi poziv za NATO.

"Ja mislim da su sa tog aspekta postigli i kontraefekat, jer se pokazalo da je Crna Gora spremna da spriječi ulazak u svoju instituciju sistema, bez nasilja policije", ocijenio je on.

Vujanović je još jednom pozvao organizatore da, braneći svoj ugled i personalni i politički, ovog puta založe sav svoj kredibilitet u to da demonstracije budu mirne i nenasilne.

On je Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore ocijenio kao najbolji do sada, navodeći da ga ne bi trebalo devalvirati lošim ocjenama iz nekih oblasti, pa ni dvojkom za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

“Ja sam uvijek pozivao i sada pozivam sve eksperte u EU, izvolite uđite skspertski u sve ono što je interesantno i za nas i za vas, da bi se poboljšala borba protiv kriminala i korupcije”, kazao je Vujanović.

On smatra da u nizu država EU koje bi se ocjenjivale u tom dijelu, ocjena ne bi bila baš previsoka.

“Vjerujem da svi mi zajedno treba da radimo da povećamo nivo i ocjenu u borbi protiv kriminala i korupcije, ali nemojte da Izvještaj o napretku gledamo kroz jednu ocjenu in a taj način devaliramo”, poručio je Vujanović.

On je kazao da EU vidi kao partnera, a ne kao nadzornika.

“To su naši prijatelji i partneri. Mi trebamo EU više nego ona nas, ali mislim da će i EU biti kompliment da joj Crna Gora bude član”, kazao je Vujanović.

On nije želio da komentariše to što je prema posljednjim istraživanjima političar koji uživa najviše povjerenje građana.

MINA

Portal Analitika