Društvo

Pobratimili se Berane i makedonska opština Staro Nagoričane

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić i predsjednik Skupštine Goran Kiković sa saradnicima posjetili su Opštinu Staro Nagoričane, koja se nalazi nadomak Kumanova u Makedoniji.
Pobratimili se Berane i makedonska opština Staro Nagoričane
Portal AnalitikaIzvor

Povod posjete bilo je ozvaničavanje bližih odnosa sa ovom makedonskom opštinom, pa je predsjednik Šćekić potpisao Sporazum o bratimljenju sa gradonačelnikom Milovanom Stojkovskim

Sporazum je potpisan u okviru proslave Dana Opštine Staro Nagoričane 11. novembra, u prisustvu članova Savjeta Staro Nagoričana. Prilikom potpisivanja Sporazuma, Šćekić je u izjavi za makedonske medije istakao da je uvjeren da ova saradnja neće biti puka formalnost i da će se, imajući u vidu ukupnu privrednu sliku Berana i Staro Nagoričana, stvoriti uslovi sa saradnju u oblasti vjerskog turizma, kulture, kao i privrede.

Svečana sednica Savjeta održana je  u Osnovnoj školi ,,Svetozar Marković“ uz prigodan kulturni program kome su prisustvovali i predstavnici Vlade Republike Makedonije i gosti iz ostalih pobratimskih opština.

Saradnja opština Berane i  Staro Nagoričane inicirana je sa makedonske strane, nakon čega su usvojene odluke o uspostavljanju pobratimskih odnosa na sjednicama lokalnih parlamenata u obje opštine.

Staro Nagoričane se nalazi pored  Kumanova i jedina je opština sa srpskom većinom u Makedoniji. Na području opštine se nalazi nekoliko značajnih kulturno-istorijskih spomenika kao što su crkva Svetog Đorđa iz 14. vijeka, spomenik Zebrnjak posvećen Kumanovskoj bici, kao i muzej ASNOM-a na kome su postavljeni temelji nove makedonske države.

Portal Analitika