Abiznis

Opštine od 1. januara mogu duplo da povećaju stope poreza na nepokretnosti

Opštine od 1. januara naredne godine od poreza na nepokretnosti mogu da uzmu više novca zato što stupaju na snagu izmjene i dopune Zakona o nepokretnosti kojima je povećan donji limit ove poreske stope sa 0,10 na 0,25 odsto tržišne vrijednosti nekretnine.
Opštine od 1. januara mogu duplo da povećaju stope poreza na nepokretnosti
Portal AnalitikaIzvor

- Opštinama se tako otvaraju mogućnosti da povećaju prihode od poreza na nepokretnosti – kažu u Ministarstvu finansija.

Baze i barijere

Oni podsjećaju da su sredinom marta ove godine usvojene izmjene Zakona o porezu na nepokretnosti čija je primjena odložena do 1. januara 2016. godine.

- Zakonom se obezbjeđuju uslovi za formiranje sveobuhvatne baze podataka  putem uvođenja obaveze notarima, sudovima i drugim državnim organima da opštinama na čijem se području nalazi nepokretnost, dostave isprave - ugovore, odluke... na osnovu kojih se stiče, odnosno mijenja vlasništvo na nepokretnosti, kao i rok za dostavu navedenih isprava, u cilju blagovremenog, efikasnijeg, potpunijeg i kvalitetnijeg oporezivanja nepokretnosti – rekli su iz Ministarstva finansija i dodali da izmjene daju mogućnost opštinama da propišu višu, odnosno nižu poresku stopu i bliže definišu nepokretnosti koje su predmet oporezivanja po višoj, odnosno nižoj stopi.

- Cilj je da se uklone biznis barijere u oblasti turizma, odnosno stimuliše elitni turizam, razvoj poljoprivrede i spriječi nelegalna gradnja – pojasnili su iz Ministarstva i istakli da je jedan od ciljeva i da se reducira broj objekata koji su oslobođeni plaćanja poreza. To se odnosi na objekte koji su proglašeni spomenicima kulture, a vlasništvo su vjerskih organizacija, u slučaju kada služe za stanovanje.

- Cilj je sprečavanje njihovog nenamjenskog korišćenja – rekli su iz Ministarstva.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Izvor: Pobjeda

Foto: liderpress.hr

Portal Analitika