Društvo

Predstavljena Stevovićeva knjiga „Frederik Burnam i Crna Gora“

U biblioteci i čitaonoci “Njegoš” na Cetinju, u utorak je predstavljena knjiga “Frederik Burnam i Crna Gora” autora Nenada Stevovića publiciste i istraživača crnogorske dijaspore.
Predstavljena Stevovićeva knjiga „Frederik Burnam i Crna Gora“
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kulturni događaj je otvorila Saša Lovre - Božović direktorica ustanove “Njegoš”, najstarije biblioteke u Crnoj Gori, a o knjizi su govorili Goran Sekulović odgovorni urednik “Prosvjetnog rada” lista crnogorskih prosvjetnih, kulturnih i naučnih radnika, književnik Borislav Cimeša i autor knjige.

Odlomke iz knjige čitala je Nataša Vučinić iz Lovćenca, jedna od četiri studentkinje iz dijaspore na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Stevovićev najnoviji istraživački projekat ima za cilj da pruži doprinos osvijetljavanju lika i djela Kanađanina Frederika Burnama, brigadnog generala britanske i počasnog crnogorske vojske, humaniste i do kraja života velikog prijatelja Crne Gore.

Knjiga je obogaćena tekstom istaknutog crnogorskog emigranta Nikole Petanovića iz brošure “U posjeti Božjoj zemlji” koja je dvadesetih godina prošlog vijeka objavljena u San Francisku, a ovim putem se po prvi put prezentovala crnogorskoj stručnoj, naučnoj i laičkoj javnosti.

Knjiga „Frederik Burnan i Crna Gora“ štampana je dvojezično na crnogorskom i engleskom jeziku, a kao izdavači potpisuju se Crnogorski kulturni forum sa Cetinja i Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“.

Portal Analitika