Društvo

ĆETKOVIĆ: Zlostavljanje životinja sve češći "sport" među građanima

Zlostavljanje i mučenje životinja postaje sve zastupljenije među građanima Crne Gore, a nadležni organi se i dalje ne oglašavaju povodom tih slučajeva, upozorili su iz iz nevladine organizacije NVO Spas.
ĆETKOVIĆ: Zlostavljanje životinja sve češći "sport" među građanima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica Upravnog odbora NVO Spas, Kristina Ćetković, podsjetila je da je nedavno u medijima osvanula priča o maloljetnicma koji su svoje slobodno vrijeme pokušali da ispune time što su, kako je navela, mače prebacivali preko krova kuće.

Zlostavljanje i mučenje životinja, kako je navela, počinje da biva sve zastupljeniji "sport“ među građanima Crne Gore, posebno Podgorice, prenosi novinska agencija MINA.

"Ovakvih „sportista“ ne fali izgleda, pa naša NVO trenutno brine o mačetu kome je metkom iz vazdušne puške prekinuta kičmena moždina. „Sport otruj što veći broj pasa“ širom Podgorice ne jenjava, tako da je prije neki dan na Gorici u najgorim mukama od posutog otrova stradao rotvajler“, kazala je Ćetković u saopštenju.

Ona je upitala do kada će nadležni organi da ćute na sve češće zlostavljanje životinja.

"Pitamo se do kada će nadležne institucije da ćute na ovakva monstruozna djela? Do kada će ove slučajeve da zaobilaze i posmatraju ih nebitnim u moru bitnijih stvari? Zar je toliko teško uraditi akciju koja bi n.n. lica privela pravdi i kaznila na pravi način“, rekla je Ćetković.

Prema njenim riječima, Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja izgleda da je mrtvo slovo na papiru, dok se životinje truju, muče i zlostavljaju, a oni koji to rade ostaju samo nepoznate osobe.

Ona je upitala i da li bi, da širom Crne Gore neko uništava imovinu, državnu ili privatnu, nadležni organi ćutali i dozvolili da taj neko, samo zato što ima previše slobodnog vremena i rušilačkih nagona, nastavi da se ponaša suprotno zakonima društva.

"Podsjećamo da će FBI zlostavljanje životinja od sljedeće godine tretirati kao „zločin protiv društva“, i da će zlostavljači životinja dobijati kazne slične onima koje dobijaju ubice i piromani. Jer mnoge studije pokazale su da djeca koja ispoljavaju sklonost ka torturi prema životinjama u djetinjstvu, nasilje ispoljavaju prema ljudima kada odrastu“, ukazala je Ćetković.

Ona je upitala i kada će nadležni organi u Crnoj Gori shvatiti zlostavljanje životinja kao prijetnju društvu.

"Oni koji su kadri da muče životinju, koja je u principu slabija od čovjeka, biće u stanju da sjutra zlostavljaju djecu, žene i sve one koji im ne mogu pokazati zube. Da li nadležni organi čekaju da ovi što truju, muče, ubijaju svirepo životinje ojačaju pa svoje „sposobnosti“ probaju na čovjeku?“, navela je Ćetković.

Ona je istakla da je iskusni veterinar, kada je vidio snimak povrijeđenog mačeta, rekao da prvi put u svom dugogodišnjem iskustvu vidi takvo nešto.

"Nije mogao da vjeruje kako je metak prekinuo kičmenu moždinu i ostao u kanalu. Pitamo se ko i zašto vježba ovakvu preciznost? Ako im ruka ostaje mirna dok pucaju u mače, treba sve kao društvo, da nas zabrine kakvom staloženošću će pucati u čovjeka“, upozorila je Ćetković.

Mina 

Portal Analitika