Region

Bajden stiže u Zagreb

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden 25. novembra posjetiće Zagreb, gdje će učestvovati na sastanku o problemima u Jugoistočnoj Evropi, čiji će domaćin biti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
Bajden stiže u Zagreb
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Bajden će u Zagrebu rješavati probleme Jugoistočne Evrope Bajden će u Zagrebu rješavati probleme Jugoistočne Evrope

Hrvatska predsjednica pokrenula je inicijativu da SAD obnove svoj interes za prostor Jugoistočne Europe, pa će jedan od ključnih ljudi američke administracije biti gost na sastanku predstavnika država učesnika procesa Brdo-Brioni.

Najavljen je dolazak svih predsjednika, pa tako i Tomislava Nikolića. Sastanak se neće primarno baviti bilateralnim pitanjima Hrvatske i SAD, niti problemom s migrantima. Cilj sastanka je geostrateška rasprava i vraćanje interesa najveće svjetske sile za rješavanje gorućih problema u Jugoističnoj Europi, prenosi Jutarnji.hr.

Ključne teme razgovora biće pitanje stabilizacije Jugoistočne Europe, politički i bezbjednosno. Tu se kao prioritet ističe pitanje podrške evroatlantskom putu svih zemalja u regiji. Osim toga, kako prenose hrvatski mediji, "treba se suprotstaviti mogućem jačanju islamizacije u regiji, koja je vidljiva na Kosovu, u BiH, a dijelom i u Albaniji i Makedoniji".

Biće riječi i o negativnom uticaju Rusije u regiji, koji se vidi i u pokušaju da se zaustave težnje Crne Gore za pridruživanjem NATO-u.

Portal Analitika