Abiznis

Korišćenjem IPARD sredstava lakše u EU

Unapređenje regionalne saradnje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, razmjena iskustava u procesu evropskih integracija i korišćenju pretpristupnih sredstva, neke su od tema na koje diskutovalo na IX radnom sastanku ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope, koji je održan danas u Tirani, u Albaniji.
Korišćenjem IPARD sredstava lakše u EU
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici sastanka iz zemalja regiona predstavili su stanje poljoprivrede u svojim zemljama, kao i mogućnosti za poboljšanje međusobne saradnje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Crnogorsku delegaciju predstavljao je generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj Darko Konjević. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije i međunarodnih organizacija.

Predstavljajući rezultate Crne Gore, Konjević je kazao da je Crna Gora usvojila Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2015-2020 i Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u okviru IPARD 2014-2020 kroz čiju implementaciju će se značajno unaprijediti crnogorska poljoprivreda. On je predstavio i rezultate javnog poziva IPARD-like 1, kroz koji su potpisani ugovori sa 291 poljoprivrednim proizvođačem ukupne vrijednosti investicija preko 10 miliona eura. On je naglasio da se do kraja godine očekuje objavljivanje javnog poziva IPARD-like 2, kroz koji će podrška biti usmjerena na preradu poljoprivrednih proizvoda, dok je objavljivanje javnog poziva za IPARD programa predviđeno za 2016.godinu.

Zemlje regiona svoje pristupne pregovore baziraće na IPARD programu. Zato je razmjena iskustava o daljoj implementaciji i što većem stepenu iskorišćenosti sredstava od velike važnosti. Predstavnici Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije ukazali su na povezanost Zajedničke poljoprivredne politike i IPARD programa, kako bi zemlje, koje još uvijek nisu članice EU lakše savladale izazove i iskoristili mogućnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na putu ka EU.

Na marginama skupa održano je više bilaterlanih sastanka sa ciljem rješavanja pojedinih pitanja koja su u nadležnosti ministarstava poljoprivrede zemalja učesnica. Sastanak je organizovan od strane Ministarstva poljoprivrede, hrane i zaštite potrošača Albanije, i Stalne radne grupe za ruralni razvoj (SWG).

Portal Analitika