Društvo

Radi se plan za transformaciju "Komanskog mosta"

Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) u saradnji sa UNDP-jem radi na Planu transformacije “Komanskog mosta”, kako bi toj ustanovi pružili institucionalnu, struktrurnu i organizacionu podršku, saopšteno je iz Ministarstva, čiji je sekretar, Nikola Dedeić posjetio “Komanski most” povodom 39 godina rada te ustanove.
Radi se plan za transformaciju "Komanskog mosta"
Portal AnalitikaIzvor

Plan se, kako je saopšteno, fokusira na to da korisnici razviju vještine za samostalan život.

JU Zavod "Komanski most" je počeo s radom 12. novembra 1976. kao ustanova za umjereno, teže i teško psihički zaostalu djecu i omladinu. Postepeno se broj djece u Zavodu smanjivao, tako da je Zavod prerastao u ustanovu za zbrinjavanje odraslih osoba sa ozbiljnim ograničenjima u socijalnom funkcionisanju, zbog intelektualnih teškoća i drugih smetnji povezanih sa intelektualnim invaliditetom.

Zavod trenutno zbrinjava 112 korisnika, od kojih je 62 muškarca i 50 žena. Zbrinjavanje korisnika obuhvata smještaj, ishranu, odjeću, obuću i drugu njegu.

Postojeći kapaciteti Zavoda su dva objekta za zbrinjavanje korisnika. Paviljon A za mušarce i paviljon B za žene, dok je paviljon C do nedavno koristio za smještaj djece. Međutim, djeca koja su bila u tom paviljonu su, većinom, postala punoljetna, dok je dvoje djece nakon odluke Komisije za usmjeravanje djece s posebnim obrazovnim potrebama Glavnog grada, premješteno u Resursni centar za djecu i mlade u Podgorici.

Prema Planu transformacije, predviđeno je otvaranje jednog odjeljenja za osobe s teškim oblikom autizma.

“U cilju unapređenja kvaliteta usluga, smještaja i poboljšanja porodično - pravne zaštite korisnika u Zavodu se dva puta godišnje organizuju sastanci sa roditeljima-starateljima. Korisnici prisustvuju svim humanitarnim koncertima koji se za njih organizuju, kao i mnogim kulturnim i sportskim događajima u gradu i šire. U tom kontekstu vrijedno je napomenuti i film 'Lud za tobom’ crnogorskog reditelja Danila Marunovića u kojem su glavni akteri korisnici Zavoda. Ovaj film je pobjednik Underhill Festa u dvije kategorije kao i mnogih drugih nagrada u regionu i šire”, naveli su iz MRSS.

Korisnici su, kako podsjećaju iz Ministarstva, ostvarili i značajne rezultata učešćem na Specijalnoj Olimpijadi u BiH u junu 2013. godine, kao i u septembru 2014. i 2015. godine, na kojoj je osvojeno više medalja. (Portal RTCG)

Portal Analitika