NATO

Pejanović Đurišić: Možemo biti optimisti u susret 1. decembru

Mislim da možemo biti optimisti u susret 1. decembru i očekujem da će ta odluka zaista biti potvrda svega onog sto je Crna Gora uradila, kao i potvrda jednog ogromnog napretka koji je urađen u mnogim sektorima, ne samo u sektoru odbrane ,“ istakla je ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić gostujući danas u emisiji Radija Crne Gore NATO-info.
Pejanović Đurišić: Možemo biti optimisti u susret 1. decembru
Portal AnalitikaIzvor

Ministar je rekla da na bazi onoga što su postignuti rezultati, očekujemo pozitivnu odluku i dodala:

„Međutim, nastojimo da objasnimo je da je NATO alijansa koja ima i svoj politički karakter, i kao takva ima karakter u kome se odluke donose konsenzusom“, kazala je ona.

Ona je naglasila da se u nekim interpretacijama za i protiv NATO potpuno vještački stavlja u fokus argument po kome bi državi koja postane članica NATO njen suverenitet bio doveden u pitanje.

„Daleko od stvarnog stanja, svaka od država koje sjede za tim stolom imaju glas i mišljenje podjednake vaznosti, sto se potvrdilo i u niz slucajeva i primjera. Sigurno da će politički kontekst, globalni bezbjedonosni kontekst,  imati svoju ulogu i u ovom odlučivanju. Mi smo uradili sve što smo mogli u smislu reformi, njihove implementacije i postignutih rezultata, i očekujemo da naši partneri u NATO Alijansi na pravi način razumiju i ono što je geostrateška slika i važnost članstva Crne Gore u NATO Alijansi  sa aspekta regiona i EU i u tom dijelu pokažemo zajedno da je nivo razumijevanja  i povjerenja vrlo visok  i da svi zajedno možemo da preuzmemo obaveze za izazove koji se svakim danom pojavljuju u novoj formi.“, navela je Pejanović Đurišić. 

Portal Analitika