Region

Prgomet izbačen iz MOST-a

Drago Prgomet, jedan od čelnika najvećeg iznenađenja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj – MOST-a, izbačen je iz tog saveza, zbog toga jer je, kako je saopšteno, bez znanja stranke razgovarao sa predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP), Zoranom Milanovićem.
Prgomet izbačen iz MOST-a
Portal AnalitikaIzvor

Iz MOST-a su naveli da su politička platforma koja okuplja nezavisne gradonačelnike i načelnike te pojedince kroz slobodno udruživanje, a ne uobičajeno stranačko članstvo, i da nemaju klasični model isključivanja iz članstva.

„Zajedništvo se u MOST-u održava međusobnim povjerenjem. Zbog iznimnog fokusa javnosti na pitanje homogenosti, na sjednici Nacionalnog vijeća MOST-a održanoj 11. novembra, dogovoreno je jedinstveno i usuglašeno djelovanje kako bi se otklonili svi mogući nesporazumi te prekinula medijska nagađanja o stabilnosti MOST-a. Nakon  jučerašnje sjednice, četvoročlana delegacija u kojoj je bio i Prgomet, službeno je vodila razgovore s SDP-om i HDZ-om, odnosno predstavnicima njihovih koalicija, a nakon toga tri su se člana vratila na nastavak prekinute sjednice. Nažalost, dok su svi drugi članovi Nacionalnog vijeća i novoizabrani zastupnici MOST-a nastavili unutarstranačke razgovore, Prgomet je bez znanja Nacionalnog vijeća vodio osobne pregovore sa Zoranom Milanovićem. Zbog potpunog narušavanja povjerenja, Nacionalno vijeće MOST-a donijelo je odluku o prekidu saradnje s Dragom Prgometom“, kazali su oni.

Iz MOST-a navode da Prgometa ne smatraju više njihovim članom, ali da svoj poslanički mandat može zadržati.

„MOST ga kao takvog uvažava, bez obzira hoće li i dalje djelovati nezavisno priklanjajući se MOSTU-u ili se naknadno prikloniti nekoj drugoj političkoj opciji“, poručuju oni.

rtcg.me

Portal Analitika