Protokol

Marković - Stjuart: Crnogorsko-britanska saradnja dala značajne rezultate

Prva godina primjene Memoranduma o razumijevanju između vlada Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva o saradnji i uzajamnoj pomoći nadležnih institucija u krivičnim stvarima vezanim za poreze i carine i slične stvari od uzajamnog interesa, prevazišla je očekivanja, zajednički je ocijenjeno na današnjem sastanku potpredsjednika Vlade Duška Markovića i šefa Obavještajnog sektora Uprave za poreze i carinu Njenog Veličanstva Juana Stjuarta.
Marković - Stjuart: Crnogorsko-britanska saradnja dala značajne rezultate
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Marković je zahvalio gospodinu Stjuartu na podršci britanske strane jačanju crnogorskih kapaciteta za borbu protiv kriminala, posebno krijumčarenja cigareta, osvrnuvši se pri tome na unapređenje normativnog i institucionalnog okvira, i u tom kontekstu formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i specijalizovanog policijskog odjeljenja, kao i jačanje kapaciteta Uprave carina, što će doprinijeti ostvarivanju ciljeva definisanih Memorandumom, potpisanim u novembru prošle godine.

Naglasivši da je crnogorsko-britanska saradnja na osnovu Memoranduma već dovela do značajnih rezultata, Stjuart je ukazao na mogućnost proširenja saradnje, posebno na planu jačanja kapaciteta naših institucija za finansijske istrage i borbu protiv kompjuterskog kriminala, u cilju efikasnog oduzimanja imovine stečene kriminalom.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim bezbjednosnim izazovima, kao što je migraciona kriza. Zajednički je konstatovano da saradnja crnogorskih i britanskih institucija na osnovu Memoranduma može da posluži kao primjer drugim zemljama.

Sastanku su prisustvovali ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Ian Viting i oficir za vezu Uprave za poreze i carinu Njenog Veličanstva Adam Kingsgejt.

Portal Analitika