Politika

Cdu: Povratak MVPEI na Cetinje dobra i mudra odluka

Crnogorska demokratska unija pozdravlja namjeru Vlade da sjedište Ministarstva vanjskih poslova vrati na Cetinje. Ta odluka ima simboličko značenje, s obzirom na dugu i bogatu istoriju crnogorske diplomatije, politike i državnosti, ocijenjeno je iz te partije.
Cdu: Povratak MVPEI na Cetinje dobra i mudra odluka
Portal AnalitikaIzvor

 “S druge strane, opredjeljenje da se sjedište MVP vrati na Cetinje treba da bude samo jedan od dugo i bezrazložno odlaganih koraka u crnogorskoj državnoj politici da se prijestonom Cetinju vrati bar dio istorijskog i državotvornog značaja koji ono ima za cijelu Crnu Goru i za istoriju svih koji u Crnoj Gori žive. Cetinje je državno, političko, duhovno i istorijsko središte Crne Gore. Cetinje je najznačajnija i najprepoznatljivija crnogorska istorijska adresa. Politike koje su - od tragične 1918. godine naovamo - na različite načine i u raznim istorijskim kontekstima, brisale, marginalizovale, nipodaštavale i zaboravljale Cetinje, činile su to na isti onaj način na koji su brisale, marginalizovale, nipodaštavale i zaboravljale Crnu Goru, Crnogorce i crnogorsku kulturu i istoriju. Zato je naše Cetinje, najmanje svojom krivicom, još uvijek - sasvim neopravdano i na obraz svih nas u Crnoj Gori - daleko ispod nivoa i značaja koje ono zaslužuje i mora da ima”, ističe se u saopštenju Cdu.

Kako se dodaje, u novom vremenu, poslije obnovljene državne nezavisnosti, u doba kada se Crna Gora čvrsto opredijelila za evroatlanski put, i u danima kada očekujemo poziv saveznika da se pridružimo Alijansi, povratak sjedišta ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija na Cetinje je dobra i mudra odluka.

“Cetinje je to zaslužilo, a Crna Gora ima potrebu i obavezu da se sa Cetinja obraća i sebi i svijetu”, zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika