Društvo

Goranović otvorio izložbu “Slovenski karnevali”

Ministar kulture Pavle Goranović otvorio je sinoć u Pomorkom muzeju u Kotoru izložbu „Slovenski karnevali".
Goranović otvorio izložbu “Slovenski karnevali”
Portal AnalitikaIzvor

Izložba je nastala u okviru obilježavanja 10 godina postiojanja Foruma slovenskih kultura, a pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Goranović je u svom obraćanju rekao:

“Kotor, kao dio svjetske baštine UNESCO-a, već decenijama je prepoznatljiva vrijednost crnogorske i mediteranske kulture. Ovaj grad je zaista i izuzetan primjer brige sa kojom lokalna zajednica živi vjekovnu multikulturnu tradiciju. Kotor je simbol duhovnosti i postojanosti svjetske baštine, koju, osim izvanrednih građevina i autentičnih objekata, čine i ljudi i običaji, način života. Ali i identitet koji doprinosi reafirmisanju osobenosti kulturnog nasljeđa ovog  podneblja.”.

Ističući zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Forumom slovenskih kultura ministar je naveo da je “Crna Gora do sada učestvovala u nekoliko značajnih projekata Foruma, a ove godine smo i zvanično postali dio jednog od najvažnijih međunarodnih projekata u književnosti - 100 slovenskih romana, dajući tako naš doprinos istorijski osvjedočenoj povezanosti kulturnih identiteta slovenskih zemalja, upotpunjavajući ideju evropske kulturne raznolikosti.” 

Prisutne su pozdravile i Mileva Vujošević Pejaković, direktorica Pomorskog muzeja i Andreja Rihter, direktorica Foruma slovenskih kultura, koja je istakla da je ova izložba, koja povezuje slovenske kulture zasnovana na kulturnim vrijednostima i tradiciji koje su zajedničke svim slovenskim državama, te da je njen put do Kotora i Crne Gore bio neizbježan.

Nakon prikazivanja u sjedištu Uneska u Parizu, izložba je bila organizovana u Pazinu, Ljubljani, Beogradu i Banja Luci. Do kraja 2016. godine biće predstavljena u svim zemljama učesnicama Foruma.

Portal Analitika