Društvo

Raonić o hapšenju SAJ-ovaca: Da odgovaraju i oni koji lažno svjedoče i prikrivaju kolege

Direktor Uprave policije (UP) nije pozvao građane da doprinesu istrazi u vezi prekoračenja policijskih ovlašćenja nakon protesta održanog 24. oktobra. Štaviše, imamo dokaze (snimke) na kojima se vrši pritisak na žrtve policijske torture da odustanu od gonjenja. Nakon toga imamo skandalozno ponasanje komandira Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), koji bi u tom trenutku u svakom demokratskom društvu bio suspendovan. Na kraju, imamo samo dva SAJ-ovca koja priznaju učestvovanje u prebijanju Mija Martinovića. Sada treba da odgovaraju i oni koji lažno svjedoče i oni koji prikrivaju kolge, tj. vršenje krivičnog djela i njihovi nadređeni, a moralni čin bi bila i ostavka direktora UP – poručuje predsjednik NVO Građanska alijansa (GA) Boris Raonić.
Raonić o hapšenju SAJ-ovaca: Da odgovaraju i oni koji lažno svjedoče i prikrivaju kolege
Portal AnalitikaIzvor

On navodi da sva dešavanja nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta (DF)  pomno prate i međunarodna zajednica i NVO sektor, ali da ne mogu biti zadovoljni dosadašnjim radom državnih organa u istragama prekoračenjima policijskih ovlašćenja.

„Sa jedne strane za makar polovinu uhapšenih demonstranata imamo dokaze da nijesu ni učestvovali na protestima, već su uhapšeni, u najblaže rečeno, spornim okolnostima. Nakon toga mediji su objavljivali listu imena nekih pojedinaca, kršeći pretpostavku nevinosti, a kasnije se za neke od njih ispostavilo i da nijesu bili u Crnoj Gori, ili su pak bili u zatvoru ili van Podgorice“, objašnjava Raonić za Portal Analitika.

Predsjednik GA ističe da slučaj brutalnog prebijanja predsjednika profesonalne crnogorske bokserske organizacije Mija Martinovića ,nije jedini koji je sporan.

„Specijalci su prebijali i uništavali još auta, a samo za prebijanje Martinovića postoji video snimak zahvaljujući hrabroj građanki. Imamo par desetina slučajeva torture, i već smo počelo sa pružanjem besplatne pravne pomoći, zahvaljuljući divnim i hrabrim advokatima koji su se odazvali na naš poziv za pro bono usluge“, kazao je Raonić.

Podsjećamo, podgoričko tužilaštvo juče je osumnjičilo pripadnike SAJ-a Bora Grgurovića i Gorana Zejaka za prebijanje Martinovića u noći kada je policija razbila protest DF-a. Njima je nakon saslušanja određen pritvor do 72 sata, a terete se da su počinili krivično djelo - mučenje u sticaju sa krivičnim djelom nanošenje teških tjelesnih povreda.

Portal Analitika