Kultura

Buran aplauz za „Urnebesnu tragediju“ u Beogradu

Crnogorsko narodno pozorište gostovalo je sinoć u Zvezdara teatru sa predstavom „Urnebesna tragedija“ u režiji Veljka Mićunovića.
Buran aplauz za „Urnebesnu tragediju“ u Beogradu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Gromoglasan aplauz publike u punoj sali obilježio je završetak izvođenja, prenosi beogradski Blic.

Priču o pacijentima ludnice, koju su napustili ustanovu jer se ista zatvara, u ogledalu patologije tzv. normalnih i obrnuto prelomljena kroz jednu familiju i njene (ne) prilike u predstavi CNP-a dočarana je svedeno, uz gorčinu koju ni duhovitost ne liječi i pozorišno snažno.

Duboke tragedije svakog od likova, tragedija poniklih na raskrsnici istorijske vjetrometine i tamnih strana njih samih, tragedija njihovih međusobnih odnosa, svojevrsna je slika naših života. „Kasno sam se sjetio za život, a prerano za smrt, pa se mučim“, reći će u jednom trenutku Vasilije (Meto Jovanovski) i to bi mogla biti svojevrsna dijagnoza.

ut

Bilo da su u pitanju muke tranzicionog, savremenog doba ili negdašnjeg socijalističkog ili...valja se prije svega suočiti sa sobom. Ili, kako je rečeno u jednoj od replika: “Kako se čovjek bori protiv ljudske gluposti? Prvo pobijedi sopstvenu.“

Vrsnu glumačku ekipu čine Branimir Popović, Meto Jovanovski, Mladen Nelević, Ana Vujošević, Vule Marković, Nada Vukčević, Branka Stanić, Mišo Obradović, Momo Pićurić.

Predstava će večeras biti izvedena na 20. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

Portal Analitika