Politika

SD: Izvještaj EK raspršio nadu o makedonskom scenariju u Crnoj Gori

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) smatraju da Izvještaj Evropske komisije, u kojem je Crna Gora najbolje ocijenjena u odnosu na sve dosadašnje, predstavlja priznanje za postignute rezultate koje je smo kao cjelokupno društvo u prethodnoj godini ostvarili, ali i obavezu za intenzivnijim nastavkom započetih aktivnosti, i ostvarivanjem mjerljivih rezultata, posebno u dijelu vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.
SD: Izvještaj EK raspršio nadu o makedonskom scenariju u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Kako su saopštile Socijaldemokrate, pozitivne ocjene iz Izvještaja daju im podstrek da u sljedećem periodu nastave sa ispunjavanjem obaveza i EU standarda, u korist građana Crne Gore.

-Ne zbog samih standarda, nego zbog činjenice da dinamika ulaska u EU određuje i dinamiku našeg trećeg velikog cilja oko kojeg treba da se okupe progresivne političke snage, a koji mi u SD nazivamo“Partnerstvo za agresivni ekonomski razvoj”- ističe se u saopštenju Socijaldemokrata.

Izvještaj je, dodaju, potvrdio zalaganje Socijaldemokrata da je dijalog kroz institucije sistema, a ne na ulici, jedini ispravan način rješavanja svih aktuelnih problema. Istovremeno je, ističu oni, slanjem jasne poruke od strane evropskih partnera da su raspoloženi da pomognu dijalog, ali ne i da se miješaju u unutrašnje stvari Crne Gore, raspršena nada pojedinih političkih subjekata, kojima su, kako kažu Socijaldemokrate, usta puna vladavine prava, da će se izazivanjem nove nestabilnosti u državi nakon protesta, kroz stvaranje makedonskog scenarija, kreirati ambijent za posredovanjima sa strane, u nadi da bi se u tom “lovu u mutnom” jedni dočepali, a ovi drugi ostali na vlasti, „jer su svjesni da im izmiče i da u njoj broje svoje posljednje političke dane.“

Socijaldemokrate raduje što je EU prepoznala dobre rezultate u resorima saobraćajne politike i informacionog društva, kojima na uspješan način upravljaju ljudi iz te partije.

„ Imajući u vidu da EU ima opšta pravila za tehničke, sigurnosne, bezbjednosne i socijalne standarde, kao i opšta pravila liberalizacije tržišta u drumskom saobraćaju, željeznici i pomorskom saobraćaju, ohrabrujuće je to što je vidljiva priprema implementacije evropske transportne politike. Pohvalna je potvrda sistematizacije unutrašnjeg tržišta za elektronske komunikacije, elektronsku trgovinu i audio-vizuelne usluge. Pitanje usluga informacionog društva,  u okviru kojeg se projekat "Bežična Crna Gora" uspješno sprovodi, je takođe dobro ocijenjen“, navodi se u saopštenju Socijaldemokrata.

Portal Analitika