Politika

CEDEM: DPS podržava 45,1 odsto građana, DF-u skočila podrška na 8,7 odsto

Demokratska partija socijalista (DPS) ima podršku 45,1 odsto birača u Crnoj Gori, i to je rast za gotovo tri odsto u odnosu na julsko istraživanje javnog mnjenja, saopštio je Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).
CEDEM: DPS podržava 45,1 odsto građana, DF-u skočila podrška na 8,7 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje sprovedeno u prvoj sedmici novembra, pokazalo je da DPS ima najbolji rejting (45,1 odsto), za razliku od jula, kad je tu partiju podržavalo 42,7 odsto građana.

Nakon DPS-a, najbolje ocijenjena partija je Demos Miodraga Lekića, koji podržava 10,2 odsto građana. Međutim, Lekićeva partija bilježi i značajan pad u odnosu na istraživanje iz jula, kada je Demos imao podršku od 14,4 odsto.

SNP, prema rezultatima istzraživanja CEDEM-a, podržava 9,1 odsto građana, dok Demokratski front (DF) ima podršku 8,7 odsto crnogorskih građana.

Demokrate Alekse Bečiće podržava 6,7 odsto birača, što je pad od 3,5 odsto u odnosu na julsko istraživanje. Socijaldemokratska partija (SDP) ima podršku 4,6 odsto birača u Crnoj Gori, dok Ujedinjenu reformsku akciju (URA) podržava 4,2 odsto građana.

Bošnjačku stranku (BS) podržava 3,3 odsto birača, i to je rast od 1,2 odsto u odnosu na jul. Socijaldemokrate Crne Gore, Ivana Brajovića, podržava 2,5 odsto građana, dok Pozitivna Crna Gora ima podršku od 1,8 odsto.

 Građani su ocjenjivali i posljednje proteste koje je organizovao Demokratski front (DF). Tako, generalno posmatrano, 47 odsto ispitanika ima negativan stav prema protestima, dok njih 27,6 odsto ima negativno mišljenje o protestima DF-a.

Kad je riječ o uspješnosti protesta DF-a, više od polovina ispitanika, njih 53,5 odsto, smatra da protesti nijesu bili uspješni, dok svega 15 odsto ispitanika vjeruje da su protesti bili uspješni.

CEDEM je istraživanjem obuhvatio i rejting crnogorskih političara, na način što su ih ispitanici ocjenjivali od jedan do pet.

1211cedem2

Tako se, prema podacima ove NVO, najbolje kotiraju predsjednik države Filip Vujanović s prosječnom ocjenom 3.15, zatim premijer Milo Đukanović (2.92), te lider Demokrata Aleksa Bečić (2.56). Slijede Miodrag Lekić (2.48), Žarko Rakčević ( 2.42) i Dritan Abazović (2.40).

Lider SDP-a Ranko Krivokapić našao se na devetom mjestu, s prosječnom ocjenom 2.32, koliko je dobio i njegov protiv kandidat na stranačkom kongresu, a sada lider Socijaldemokrata Crne Gore, Ivan Brajović.

Na dnu ljestvice našli su se Goran Danilović iz Demosa (2.01), poslanici DF-a Andrija Mandić i Nebojša Medojević, s prosječnim ocjenama (1.94), te predsjednik Crnogorske demokratske unije (Cdu) Miodrag Vlahović, s ocjenom 1.91.

Što se tiče povjerenja u institucije sistema, na prvom mjestu je sistem obrazovanja (55,5 odsto), nakon čega slijedi zdravstveni sistem, u koji povjerenje ima 53,3 odsto ispitanika, prenosi RTCG.

Na trećem mjesti našla se Srpska pravoslavna crkva (SPC), kojoj vjeruje 48,4 odsto ispitanika. Međutim, SPC u odnosu na julsko istraživanje bilježi pad povjerenje za čak sedam procenata.

Nakon SPC, slijed institucija Predsjednika Crne Gore (48,2 odsto), Vojska Crne Gore (47,9 odsto), Vlada (47,4 odsto)...Građani najmanje povjerenja imaju u političke partije (25 odsto), Crnogorsku pravoslavu crkvu (29 odsto) i NVO sektor (35 odsto).

Istraživanje je obavljeno u 16 crnogorskih opština, na uzorku od 1.033 ispitanika.

natookRast podrške članstvu u NATO

Ukoliko bi sjutra glasali na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO, za bi bilo 36,5 odsto, protiv 36,2, a ne bi glasalo 27,3 odsto građana. Iako je skoro izjednačen procenat pristalica i protivnika ulaska u Alijansu, Koprivica naglašava da prvi put otkad CEDEM radi istraživanje na ovu temu raste podrška članstvu. Na ovakav trend, kako navodi Koprivica, značajno su uticala posljednja politička dešavanja, ali i aktivna NATO-kampanja.

"Od decembra 2011. godine, kada smo radili prvi put istraživanje na ovu temu, imamo više pristalica za ulazak u NATO u odnosu na protivnike", istakao je direktor CEDEM-a.

natoooDa će Crna Gora postati članica NATO-a smatra 51 odsto ispitanika, 15 odsto misli da neće, dok 34 odsto ne može da procijeni šta će se desiti.

Većina ispitanika smatra i da će naša država do kraja godine dobiti pozivnicu za članstvo u Alijansi.

politicari

 

Portal Analitika