Društvo

CAZAS: Raditi više na kvalitetu zdravstvene zaštite

Evropska komisija (EK) objektivno je i realno sagledala probleme u zdravstvenom sistemu na koje CAZAS ukazuje godinama, saopšteno je iz te nevladine organizacije.
CAZAS: Raditi više na kvalitetu zdravstvene zaštite
Portal AnalitikaIzvor

CAZAS je, nakon objavljivanja Izvještaja EK o napretku Crne Gore, pozdravila nalaze i preporuke iz Izvještaja za poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zdravlja.

„Posebno je važna činjenica da je EK objektivno i realno sagledala probleme u zdravstvenom sistemu na koje CAZAS ukazuje godinama. EK je uvažila značajan dio sugestija nakon konsultacija sa organizacijama civilnog društva u dijelu javno-zdravstvenih pitanja“, kaže se u saopštenju CAZAS-a.

Kako navode, od posebne važnosti su preporuke vezane za potrebu obezbjeđivanja održivosti uspostavljenih servisa u oblasti HIV/AIDS-a namijenjenih populacijama u najvećem riziku, poboljšanju kapaciteta za obezbjeđenje psihosocijalne podrške i pomoći pacijentima sa hroničnim bolestima i boljoj implementaciji Nacionalne strategije za prevenciju zloupotrebe droga, posebno među mladima.

„Većina servisa preventive i podrške za HIV/AIDS u civilnom sektoru ugašena je u julu usljed nedostatka sredstava, kao i usljed nedostatka sistemske podrške za održivost pomenutih servisa“, kaže se u saopštenju CAZAS-a.

U Izvještaju se, kako su rekli, navodi da je potrebno poboljšatiti prava pacijenata, da je neophodno obezbijediti aktivno učešće civilnog sektora u Nacionalnom Savjetu za prevenciju zloupotrebe droga i uraditi više na promociji dobrovoljnog davalaštva krvi i unaprjeđenju mentalnog zdravlja.

„Ocjena da je napravljen djelimičan napredak u ovoj oblasti predstavlja podsticaj svim akterima da u budućem periodu radimo i uradimo više na poboljšanju zdravstvenog sistema kroz veću promociju zdravlja i prevencije, kako bismo podigli opšti nivo kvaliteta zdravstvene zaštite i zdravstvene kulture u Crnoj Gori“, poručeno je iz CAZAS-a.

U toj nevladinoj organizaciji poseban napor očekuju od relevantnih državnih organa i institucija, sa kojima civilni sektor treba i mora da ima još bolju saradnju i komunikaciju.

„CAZAS još jednom poziva relevantne institucije sistema da se kroz dijalog i saradnju iznađu sistemski mehanizmi i rješenja za navedene izazove, kao i da se uradi mnogo više po pitanju poboljšanja standarda zdravstvenih radnika u crnogorskom sistemu zdravstva kao preduslova za iole ozbiljnije pozitivne promjene u našem zdravstvenom sistemu“, kaže se u saopštenju.

S tim u vezi, iz CAZAS-a još jednom naglašavaju da svi akteri na tom polju imaju pruženu ruku saradnje od te organizacije.

Portal Analitika