Region

Napeto na granici Hrvatske i Slovenije zbog postavljanja bodljikave žice

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske uputilo je ambasadi Slovenije "oštar protest zbog bodljikave žice na teritoriji Hrvatske koju Slovenija postavlja". Slovenija je pozvana da u najkraćem roku ogradu ukloni, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Hina.
Napeto na granici Hrvatske i Slovenije zbog postavljanja bodljikave žice
Portal AnalitikaIzvor

"Riječ je o području za koje i sama slovenačka strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada Republici Hrvatskoj", ističe se u saopštenju.

Hrvatska policija upozorila je da je ograda koju je slovenačka policija postavila radi kontrole izbjeglica u neposrednoj blizini graničnog prelaza Harmica na hrvatskoj teritoriji i da će s nje morati da bude uklonjena.

Budući da je riječ o teritoriji koja je u nadležnosti zagrebačke policijske uprave, na Harmici je kasno posle podne načelnik Goran Buružić slovenačkom kolegi prenio stavove hrvatske strane, prenosi Hina.

Nakon pregovora s granice su povučeni interventni policajci za koje se nagađalo da su tamo dovedeni kako bi uklonili ogradu.

Prema medijskim tvrdnjama, situacija je s obje strane granice tokom dana bila vrlo napeta, jer je i na slovenačkoj strani bilo pedesetak interventnih policajaca.

Osim toga, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić istakao je ranije da su Slovenci pri dizanju ograde kod Sutle ušli u hrvatsku teritoriju, pa su na to područje upućene interventne snage hrvatske policije.

„Samo ćemo ih upozoriti da su ušli na hrvatsku teritoriju i da pomjere ogradu. Ukoliko to ne učine, onda ćemo prvo poslati notu, a onda i fizički maknuti ogradu“, rekao je Ostojić, prenio je zagrebački "Večernji list."

Slovenci su kod graničnog prelaza Harmica žicu postavili na hrvatskoj teritoriji, saznaje TV Nova.

Slovenačka vojska od juče ujutro  podiže ogradu od bodljikave žice između hrvatskog graničnog prelaza Bukovja, u Međumurskoj županiji, i slovenskoga Gibina u opštini Razkrižju, a do podneva su postavili oko 500 metara ograde visoke oko metar i 80 centimetara.

Ogradu postavlja pedesetak vojnika uz podršku dva kamiona, tzv. labudica i jednog bagera.

 

B92

Portal Analitika