Zanimljivosti

Kako da osušite i spakujete orahe

Da bi orasi što duže ostali svježi, nakon prikupljanja ostavite ih, u zavisnost i od vremenskih prilika, dvije do šest nedjelja da se osuše na provjetrenom mjestu...
 Kako da osušite i spakujete orahe
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U zimskom periodu orasi su veoma traženi: za praznične kolače, dane posta i kao dekoracija za sto.

Dobro je ako imate zalihe, što i nije tako teško budući da jedno drvo staro šest do sedam godina daje više kilograma, a nakon osam do deset godina obraćete najmanje 25 kilograma!

Da bi orasi što duže ostali svježi, nakon prikupljanja ostavite ih, u zavisnosti od vremenskih prilika, dvije do šest nedjelja da se osuše na provjetrenom mjestu, na primjer na tavanu ili natkrivenoj terasi. Potom ih čuvajte u mrežama ili plitkim gajbama.

Da bi mjesecima ostali svježi, odgovarajuće skladištenje je ono u provjetrenoj prostoriji na temperaturi od 10 do 17 stepeni. U tople prostorije unosite samo onoliko koliko želite da iskoristite sljedećih nedjelju do dvije.

Na temperaturama višim od 20 stepeni jezgra bogata mastima brzo užegnu u ljusci. U tamnim, veoma hladnim i hermetičnim skladištima kao što je tegla u frižideru, za zalihe skrckane orahe možete da čuvate još oko četiri nedjelje. Hermetičko pakovanje je važno da jezgra ne bi izgubila svoju aromu i poprimila mirise drugih namirnica.

Izvor i foto: lisa.rs

Portal Analitika