Svijet

Njemačka obavještajna služba špijunirala diplomate, FBI, UNICF i Fabijusa

Njemačka obavještajna služba (BND) je, prema saznanjima medijske kuće RBB, izgleda, špijunirala i njemačke vodeće diplomate, kao i francuskog ministra inostranih poslova Lorana Fabijusa, što Vlada u Berlinu želi da se ispita i provjeri, prenose danas njemački mediji.
Njemačka obavještajna služba špijunirala diplomate, FBI, UNICF i Fabijusa
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"U zadacima BND nije predviđeno špijuniranje ....", rekla je zamjenica portparola njemačke vlade Kristijane Virc i ponovila rečenicu kancelarke Angele Merkel da špijuniranje među prijateljima ne ide.

"Ta rečenica važi sada kao i ranije", rekla je Virc i dodala da šef BND Gerhard Šindler uživa povjerenje savezne vlade i da nema povoda za špekulacije o njegovoj budućnosti.

Prema informacijama RBB, BND je, izgleda, između ostalih, špijunirala i njemačkog diplomatu Hansjerg Habera koji je od 2008. do 2011. godine bio šef posmatračke EU misije u Gruziji, a zatim vodio štab za planiranje diplomatske službe EU u Briselu. Sada je on ambasador EU u Turskoj, ističu mediji.

Političar opozicione partije Zeleni Konstantin fon Noc upozorio je da se radi o skandalu u nizu skandala i da je špijuniranje njemačkih diplomata jasno kršenje važećeg prava.

On je zahtijevao personalne konsekvence, prenose mediji.

BND se, u posljednje vrijeme, "na dušu" stavlja špijuniranje mnogih institucija i pojedinaca, pa i Crvenog Krsta.

Ta obavještajna služba Njemačke se tereti da je sistematski nadgledala svoje prijatelje u cijelom svijetu, između ostalih, ministarstva unutrašnjih poslova od Amerike do Poljske, ali i humanitarne organizacije, poput međunarodnog Crvenog krsta, pisao je ovih dana njemački politički magazin "Špigel".

Magazin navodi da su se u viziru BND našla ministarstva unutrašnjih poslova "Amerike, Poljske, Austrije, Danske i Hrvatske" i da u takozvane "tražene pojmove" koje BND koristi pri špijunaži, spadaju i američka predstavništva pri EU i u Ujedinjenim nacijama, kao i američko Ministarstvo finansija.

Čak i "vruća linija" američkog Ministarstva spoljnih poslova za upozorenja pri putovanjima stajala je na špijunskoj listi, a BND svoje špijunske aktivnosti nije ograničio samo na državne institucije, već su tu bile i takozvane nevladine organizacje, poput "Care International", "Oxfam" ili Međunarodni komitet Crvenog krsta u Ženevi, pisao je ovaj magazin.

U Njemačkoj su na listi BND bili brojni konzulati i ambasade, pa su tako nadgledani mejlovi, telefoni, adrese i faks-brojevi predstavništava Amerike, Francuske, Velike Britanije, Švedske, Portugalije, Grčke, Španije, Italije, Austrije, Švajcarske i Vatikana, pisao je "Špigl".

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika