Svijet

Rekordan procenat mladih Amerikanki koje žive kod roditelja

Procenat mladih žena koje žive kod roditelja ili rođaka porastao je na najviši nivo od 1940. godine, pošto više njih odlaže brak, ide na fakultete ili se suočava s visokim troškovima.
Rekordan procenat mladih Amerikanki koje žive kod roditelja
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema analizi podataka demografske službe SAD koju je obavio centar Pew Research, 36,4 odsto žena starosti između 18 i 34 godine živjelo je s roditeljima ili rođacima 2014, što je najviše od 1940. kada je taj procenat bio 36,2 odsto.

Sada je, međutim, sasvim drugačiji svijet u kojem žive žene, uprkos "povratku u prošlost statistički govoreći", rekao je ekonomista Ričard Fraj.

Fraj je rekao da mlade žene ostaju u kod kuće pošto je duplo manja vjerovatnoća da će se udati nego 1940, ali i takođe znatno vjerovatnije da su fakultetski obrazovane. Razlog su i povećanje dugova zbog studentskih kredita, veći troškovi življenja i ekonomska neizvjesnost.

Mladi muškarci su uvijek više živjeli kod roditelja nego mlade žene, a slični ekonomski i kulturni razlozi proteklih godina takođe drže kod roditelja i muškarce. Procenat mladih mušpkaraca koji žive kod roditelja ili rođaka je 42,8 odsto, što je ispod 47,5 odsto koliko ih je bilo 1940.

Brak je nekada bio jedinstven događaj u životu koji je podsticao odlazak iz roditeljskog doma, ali se sada starosna granica pomjera sa svakom generacijom. Žene prosječno sada ulaze u brak sa 27 godina, dok su se 1940. udavale s prosječnih 21,5 godina. Za muškarce je to sada 29,3 godine, u odnosu na 24,3 godine 1940.

Mladi ostaju kod kuće ili se vraćaju više od 2000. godine, a taj trend se naglo povećao s ekonomskom neizvjesnošću poslije izbijanja krize 2008. godine.

Iako je povratak kući mladih posljedica ekonomskih razloga, što nije, po ekonomisti Ričardu Fraju, posljedica nezaposlenosti, pošto sada više mladih živi kod svojih porodica nego 2010, iako je nezaposlenost smanjena od tada.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika