Društvo

Pravo na participaciju prevoza ostvaruju učenici, a ne prevoznici

Ministarstvo prosvjete shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju i Pravilniku o kriterijumima i načinu prijema učenika u domove i ostvarivanju prava na participaciju prevoza donijelo je Uputstvo o ostvarivanju prava na participaciju troškova prevoza učenika u gradskom i prigradskom prevozu.
Pravo na participaciju prevoza ostvaruju učenici, a ne prevoznici
Portal AnalitikaIzvor

-Pravo na participaciju pripada učenicima, a ne prevoznicima pa se na osnovu Upustva od 1. novembra 2015. godine participacija realizuje na način što se sredstva za prevoz uplaćuju roditeljima učenika, a na osnovu dokaza o kupovini mjesečne karte. Ministarstvo prosvjete ne određuje cijenu mjesečne karte, već se to određuje na nivou loklane samouprave, koje takođe određuju i bliže uslove za obavljanje prevoza na svojoj teritoriji,  tačnije donose plan linija u skladu sa razvojem grada i potrebama stanovništva, i vode evidenciju o gradskom i prigradskom prevozu, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako su kazali, Ministarstvo nije prestalo da plaća participaciju za prevoz, već ovo pravo ostaruju u gradskom i prigradskom saobraćaju učenici koji putuju pet i više kilometara do škole.

-Učenici osnovne škole ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 40% od cijene karte, a učenici srednje škole u iznosu od 20% od cijene karte.  Učenici, čiji roditelji odnosno staratelji ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje po propisima o socijalnoj i dječijoj zaštiti, ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 50% od cijene karte. Na ovaj način se omogućilo svim prevoznicima koji imaju licencu izdatu od lokalne samouprave da se na ravnopravan način uključe u pravoz učenika. Koji će prevoznik biti izabran isključivo zavisi od odluke učenika odnosno njihovih roditelja, zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika