Crna hronika

Nova istraga zbog napada na Dragana Bećirovića

Po nalogu Vrhovnog tužioca Ivice Stankovića, Osnovno tužilaštvo u Kolašinu zatražilo je od tamošnjeg osnovnog suda ponavljanje krivičnog postupka protiv Miroslava Rakočevića i Radula Dožića osumnjičenih za napad na pokojnog Budvanina Dragana Bećirovića početkom 2008. u Kolašinu.
Nova istraga zbog napada na Dragana Bećirovića
Portal AnalitikaIzvor

Istim postupkom obuhvaćeno je i ime Vinetua Strugara koji je krajem maja prošle godine ubijen u sačekuši u blizini "Hemomonta" u podgoričkom naselju Zabjelo, pišu Dnevne novine.

Prethodno, Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu je usljed nedostatka dokaza odustalo od krivičnog gonjenjenja protiv trojice osumnjičenih. Nekoliko godina kasnije, ovaj slučaj je postao predmet interesovanja tužilaca koji su radili na rasvjetljavanju ubistva ovog Budvanina koje se dogodilo tri godine kasnije u metropoli turizma. Iskazi svjedoka i drugi dokazi koji su u okviru te istrage izvedeni naveli su Vrhovnog državnog tužioca da od suda zatraži ponovno otvaranje istrage o napadu na Bećirovića.

"Na osnovu izvještaja koje je Osnovno drzavno tužilastvo u Kolašinu dostavilo Vrhovnom državnom tužilaštvu, povodom postupanja u predmetu formiranom po krivičnoj prijavi protiv R.M, D.R. i S.V. obavještavamo Vas da je Osnovno državno tužilastvo u Kolašinu nakon sprovedenih istražnih radnji odustalo od krivičnog gonjenja, zbog nedostatka dokaza koji bi potvrdili da su okrivljeni izvršili krivično koje im je stavljeno na teret. Vrhovni državni tužilac je Osnovnom državnom tužilastvu u Kolašinu dao uputstvo za postupanje u konkretnom predmetu, kojim je naloženo da to tužilaštvo podnese zahtjev za ponavljanje postupka Osnovnom sudu u Kolašinu, što je i učinjeno", navodi se u odgovorima Vrhovnog državnog tužilaštva koji su dostavljeni Dnevnim novinama.

Dragan Bećirović, tadašnji izvršni direktor kompanije „Bepler i Džejkobson", napadnut je četvrtog dana 2008. godine dok se sa prijateljima džipom vraćao sa skijališta Jezerine nadomak Kolašina.

U blizini restorana „Savardak" njegov automobil je sa strane udario džip „grand čiroki" iz koga je istrčalo više napadača. Bećirovića su zatim izvukli iz džipa i počeli da ga udaraju pesnicama i šutiraju po glavi i tijelu, a prema nezvaničnim saznanjima Dnevnih novina, udarali su ga i drškom od pištolja. Oba vozila su ostala na licu mjesta, a u "džipu" u kojem su bili napadači, koji su u međuvremenu pobjegli, ostali su brojni tragovi. Bećirović je tom prilikom zadobio prelom jagodične kosti, kao i naprsnuće više rebara. Zbog sumnje da su počinili ovaj napad, policija je danima tragala za Dožićem, Strugarom i Rakočevićem koji su kasnije uhapšeni u Beogradu.

U spisima predmeta u koje su Dnevne novine imale uvid, policija je tokom uviđaja na Bećirovićevoj havarisanoj "Tojoti", duž čitave bočne strane uočila tragove krvi, a takvi tragovi ostali su i na sniježnom pokrivaču u okolini. Osim toga, u džipu u kojem su bili napadači nađena su dva mobilna telefona i lična dokumenta na ime Miroslava Rakočevića. A da je u obračunu korišćeno i vatreno oružje i oruđe najbolje potvrđuje čaura pištolja 7.65 kalibra i držalica sjekire oblivena krvlju koja je izuzeta sa lica mjesta.

Policija je na krovu "Tojote" i u njenoj unutrašnjosti uočila tragove projektila što je navedeno i u službenoj zabilješci o stanju stvari na licu mjesta koja je na Bećirovićev zahtjev svojevremeno dopunjavana. Svi navedeni dokazi i iskazi svjedoka čije je pribavljanje tada bilo u nadležnosti sudije za istrage, nijesu bili dovoljni osnovnom državnom tužiocu u Kolašinu Vojislavu Grujičiću da podigne optužnicu već je obustavio krivično gonjenje.

Tek sedam godina kasnije, Više državno tužilaštvo je, početkom godine, zatražio od kolega iz Osnovnog tužilaštva Kolašin spise ovog predmeta, pokušavajući da kroz istraživanje ovog slučaja utvrdi da li se ovaj događaj može dovesti u vezu sa vinovnicima ubistva Bećirovića koje se dogodilo u aprilu 2011. godine u Budvi.

Portal Analitika