Abiznis

Pejović: Proizvodnja na dva kopa za deset dana

Planiramo da za desetak dana pokrenemo proizvodnju na kopovima Zagrad i Đurakov do, gdje bismo angažovalim25 do 30 bivših kvalitetnih radnika Boksita, izjavio je vlasnik nikšićkog rudnika Veselin Pejović Pobjedi, nakon sastanka sa predstavnicima dva kompanijska sindikata, stečajnim sudijom i upravnikom Blažom Jovanićem i Mladenom Markovićem.
Pejović: Proizvodnja na dva kopa za deset dana
Portal AnalitikaIzvor

Naveo je i da planiraju otvoriti kop Štitovo, gdje bi za početak uposlili šest do deset ljudi, a još deset do 15 na lagerovanju rude.

- Tokom razgovora smo se složili da je kompletna oprema Rudnika uništena. Najprije moramo sanirati i pripremiti prostor za rad, a nakon toga ćemo uposliti i veći broj radnika. Svim zaposlenima moramo za početak obezbijediti adekvatnu zaštitu na radu jer su dosadašnji uslovi bili neadekvatni i opasni – rekao je Pejović.

On je kazao da je jamski dio duže napušten, te da je pokradena sva oprema.

- U pregovorima smo sa turskom kompanijom, koja izvodi radove za 15 rudnika u Evropi, da posjete jamski dio. Nakon evaluiranja ponude krenućemo u dalju eksploataciju jamskog dijela, poštujući sva neophodna pravila i uz sve licence i sertifikate. Na ovaj način želimo da otklonimo sve bezbjednosne rizike kako ne bi doveli u opasnost nečije živote – kazao je Pejović i dodao da će kompanija koja preuzme rad na jamskom dijelu posla biti u kontaktu sa predstavnikom radnika Ilijom Đilasom, koji je radio u jami i dobro poznaje situaciju, tako da će zajednički raditi na pronalaženju najboljeg rješenja.

- Za sve pomenute pozicije angažovane su tri kompanije kako bi se odjednom pokrenuo rad u rudniku i da bi zaposlili što veći broj radnika. Naša je namjera da poboljšamo poslovanje i uposlimo u budućnosti što više ljudi – zaključio je Pejović.

Radnici su Pobjedi kazali da očekuju da će proizvodnja početi za deset dana, a na radnim mjestima startovaće do 120 radnika, uz očekivanje da će poslovanje omogućiti povećanje broja zaposlenih.  Takvom najavom sindikalci su, kako je novinarima izjavio član Izvršnog odbora Samostalnog sindikata Nikola Žugić, više nego zadovoljni, a još više ih je ohrabrilo obećanje Pejovića da će „poštovati sva prava zaposlenih, čije će plate biti veće nego do sada, a imaće i topli obrok i beneficirani radni staž“.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika