Finansije

MF: Zarade zaposlenih u javnom sektoru biće veće pet odsto u prosjeku

Zarade svih zaposlenih u javnom sektoru u prosjeku će biti uvećane za pet odsto, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje koliko će i kome biti uvećane plate ukoliko parlament usvoji ovaj predlog zakona.
MF: Zarade zaposlenih u javnom sektoru biće veće pet odsto u prosjeku
Portal AnalitikaIzvor

Zakonom se, ponovili su, povećavaju osnovne zarade, a ukidaju naknade za radna tijela, komisije i slično. U ovoj godini za tu stavku u budžetu je planirano 8,42 miliona eura, a lani je sa pozicije ostale naknade u budžetu potrošeno 8,09 miliona, ali iz Ministarstva dodaju da to nije konačna cifra, jer naknade nijesu plaćane samo sa ove pozicije.

- Stoga Ministarstvo finansija ne raspolaže preciznom potrošnjom po ovom osnovu, kao ni podacima o broju zaposlenih koji su ostvarili ove naknade – kažu u ovom resoru.

Izvjesno je, navode, da će, ukoliko zakon bude usvojen, svim zaposlenim u javnom sektoru biti veće zarade, ali na način da se ukidaju naknade za radna tijela, komisije i slične forme, kao i veliki broj dodataka, preko kojih su zarade uvećavane i da se ti dodaci prevedu u osnovnu zaradu.

-Na ovaj način se povećava transparentnost sistema zarada, smanjuje se mogućnost za zloupotrebe i promoviše nagrađivanje za rezultate kroz varijabilni dio zarade – objašnjavaju

iz Ministarstva.

Na pitanje hoće li i koliko biti veće plate predsjedniku države, Vlade, parlamenta, ministrima, iz Ministarstva su odgovorili da „u grupi od 100 najviših zarada nije ni premijer i nijedan član Vlade“. Dodali su da su u izvršnoj vlasti bile značajno niže zarade u odnosu na ostale dvije grane vlasti.

- U postojećem sistemu bila je velika razlika u zaradama po granama vlasti, pri čemu su zarade u izvršnoj vlasti bile značajno niže. Jedna od činjenica koje smo utvrdili prilikom analize postojećeg sistema jeste da često nivo zarada nije oslikavao odgovornost koju određena pozicija u sistemu vlasti nosi, a posebno u poređenju sa sličnim pozicijama u drugim granama. Shodno tome, izvršena je korekcija u zaradama koje su bile niže u odnosu na odgovarajuće nivoe u drugim granama vlasti– objašnjavaju iz Ministarstva finansija.

U Ministarstvu kažu da će se pozicija „bruto zarade“ u budžetu povećati, ali neće doći do rasta izdataka planiranog budžeta.

- To će se postići kroz uštede na pozicijama ostale naknade i drugim pozicijama u budžetu– precizirali su iz Ministarstva.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika