Svijet

Ljevičari oborili portugalsku vladu samo 6 sedmica nakon izbora

Samo šest sedmica nakon izbora, pala je manjinska vlada portugalskog premijera Pedra Pasuša Kuelja pošto joj je danas izglasano nepovjerenje.
Ljevičari oborili portugalsku vladu samo 6 sedmica nakon izbora
Portal AnalitikaIzvor

Pasos Koeljova vlada uspjela je da dobije samo 123 od ukupno 230 glasova na izjašnjavanju o prijedlogu Socijalističke stranke.

Socijalisti, marksistički Lijevi blok, komunistička partija i zeleni izglasali su nepovjerenje Pasuš Kueljovoj vladi desnog centra i njegovu novom paketu ekonomskih mjera.

Lijevo orijentirane stranke osvojile su većinu poslaničkih mjesta na izborima održanim 4. oktobra, ali tada još nisu službeno oformile koaliciju. Nakon toga su uspjele da se saglase oko zajedničkog programa pa su odbile Pasuš Koeljov plan, što znači da će aktuelni premijer morati da podnese ostavku.

Promjenu vlade moraće da odobri portugalski predsjednik Anibal Kavasu Šilvo, koji će najprije saslušati prijedloge stranačkih čelnika. Dotad Pasuš Koeljo ostaje na vlasti.

EU i Međunarodni monetarni fond 2011. godine su spasili Portugal od bankrota paketom pomoći u iznosu od 78 milijarda eura.

Pasuš Koeljova koalicija koja je potom uvela niz mjera štednje i reforme kako bi zemlja prevazišla ekonomsku krizu, izgubila je apsolutnu većinu u parlamentu na prošlomjesečnim izborima.

Izvor: Index.hr

Foto: wikimedia.org

Portal Analitika