Društvo

Počinje rekonstrukcija bivšeg Ruskog poslanstva

Rekonstrukcija bivšeg Ruskog poslanstva na Cetinju, koje je uništeno u požaru u junu 2012. godine, počeće sjutra.
Počinje rekonstrukcija bivšeg Ruskog poslanstva
Portal AnalitikaIzvor

- Rekonstrukcija bivšeg ruskog poslanstva na Cetinju, biće realizovana kroz program "Beautiful Cetinje", iza kojeg stoje Prijestonica Cetinje, Vlada Crne Gore i UNDP. Kroz taj projekat će se, sa revalorizacijom kulturnih dobara, obezbijediti stručna i finansijska pomoć za uređenje, ne samo zgrade bivšeg Ruskog poslanstva, već i kompletnog kompleksa sa dvorištem i ogradom  - saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

Kako je ranije najavljeno, nakon rekonstrukcije, u skladu sa odlukom Vlade Crne Gore u zgradu bivšeg Ruskog poslanstva preseliće se Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

U nekadašnjem Ruskom poslanstvu bio je smješten Fakultet likovnih umjetnosti. U požaru prije tri godine nije bilo ljudskih žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta. Zdanje staro više od 112 godina, nije uništila samo vatra, nego i ogromna količine vode, korištena za gašenje požara, a došlo je i do urušavanja na srednjem dijelu krova.

Tokom akcije gašenja, studenti i vatrogasci, pokušali su da iz zgrade iznesu vrijedne slike i inventar, ali su uspjeli da spasu samo mali dio. Nepovratna šteta je nestanak kompletne arhive koja je sadržala sve diplomske i magistarske radove grafičara koji su studirali na FLU od 1988. godine.

Nakon požara, FLU je premješten u Austrijsko poslanstvo.

Izvor: RTCG.me

Portal Analitika