Region

Ustavni sud Kosova suspendovao sporazum o Zajednici srpskih opština

Ustavni sud Kosova privremeno je suspendovao sporazum sa Srbijom o Zajednici srpskih opština, javljaju prištinski mediji, a prenosi Blic.
Ustavni sud Kosova suspendovao sporazum o Zajednici srpskih opština
Portal AnalitikaIzvor

Kako javljaju kosovski mediji, Ustavni sud Kosova odluku je donio na osnovu zahtjeva koji je podnijela predsjednica Kosova. Sud je odluku donio jednoglasno, a formiranje ZSO suspendovano je do konačne odluke ovog suda.

Blic podsjeća da je sporazum postignut u Briselu u avgustu.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ranije je od Ustavnog suda zatražila ocjenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština. Jahjaga je rekla da je, poslije razgovora sa premijerom i njegovim zamjenikom, kao i sa liderima opozicije, donijela odluku da se obrati Ustavnom sudu i zatraži da se ocijeni koliko su principi sporazuma o Zajednici srpskih opština u skladu sa ustavom Kosova. Jahjaga je to učinila u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima. Ustavni sud je imao rok od 60 dana da na njega odgovori.

Kosovski premijer Isa Mustafa prošlog mjeseca je rekao da njegova vlada neće spovoditi Sporazum o Zajednici srpskih opština ukoliko Ustavni sud procijeni da su njegove odredbe suprotne kosovskim zakonima.

Izvor: Blic

Portal Analitika