Fudbal

Đanijev pakleni plan

Broj učesnika na Svjetskom fudbalskom prvenstvu mogao bi da se poveća na čak 40 ukoliko Đani Infantino bude izabran za novog predsjednika FIFA na predstojećim izborima.
Đanijev pakleni plan
Portal AnalitikaIzvor

Švajcarac koji je do sada bio zadužen uglavnom za organizovanje žrijeba za evropska takmčenja kao generalni sekretar UEFA otkrio je svoje prve planove za transformaciuju FIFA nakon odluke da se kandiduje za funkciju prvog čovjeka svjetske fudbalske federacije.

Evropski fudbal odlučio je da kandiduje Infantina kao zamjenu za Mišela Platinija, aktuelnog predsjednika UEFA koji je provizorno suspendovan od strane FIFA. Legendarni francuski fudbaler rizikuje dugogodišnju zabranu obavljanja funkcija u fudbalu nakon optužbi da je još 2011. primao neprijavljene uplate od strane FIFA, što mu ne dozvoljava da se kandiduje za izbore koji su plasnirani za 26. februar.

Infantino tvrdi da, ako bude izabran za predsjednika FIFA, sigurno neće ustupiti mjesto Platiniju kasnije, ako Francuz bude oslobođen optužbi. Švajcarac je dugo radio u Platinijevoj sjenci, na implementaciji predsjednikove vizije Finansijskog fer-pleja za klubove, kao i na povećanju broja reprezentacija učesnica Evropskog prvenstva sa 16 na 24 ekipe.

Ako Infantino dobije podršku u FIFA, i Svjetsko prvenstvo će biti prošireno za osam reprezentacija.

„Vjerujem da je proširenje Mondijala na 40 timova korisno i moguće, a to uvjerenje posebno baziram na iskustvu koje imamo u Evropi sa minulim kvalifikacijama za EVRO 2016. Pogledajte šta smo imali, u Francuskoj će igrati timovi koji nikada nisu imali tu šansu ili kojih godinama nije bilo na velikim takmičenjima. To je stvorilo potpuno novu dinamiku u kvalifikacijama. Ako ste ozbiljni u namjeri da razvijate fudbal, morate da pružite više prilika drugim, manjim reprezentacijama da dođu do najvećeg takmičenja na svijetu: do Svjetskog prvenstva“, ističe Infantino.

Naravno, nema šanse da 40 timova bude na Mondijalu u Rusiji 2018, jer su kvalifikacije za ovo takmičenje već počele. Teško da će ova ideja biti sprovedena u djelo i kada je riječ o Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, posebno jer tamošnji organizatori namjeravaju da 64 utakmice nabiju u svega 28 dana u novembru i decembru, radije nego da organizuju Mondijal u junu i julu, kako smo navikli.

Infantino (45) nekadašnji advokat koji je generalni sekretar UEFA od 2009. godine, vjeruje da će ovim prijedlogom privući podršku manjih saveza širom svijeta na predstojećim izborima za predsjednika FIFA. On se kandidovao za prvog čovjeka svjetskog fudbala samo nekoliko sati prije isteka roka 26. oktobra.

„Izvlačili smo ceduljicu u Nionu i moje ime je bilo na papiru“, šali se Infantino.

Ponovio je da ne namjerava da prepusti funkciju Platiniju nakon što predsjedniku UEFA istekne suspenzija.

„Posljednjih devet godina radim sa Platinijem. Dijelimo zajedničke poglede na fudbal i očegledno je da imamo sličnu filozofiju, ali sam ja kandidat sam za sebe i imam svoje ideje. Ozbiljno sam pristupio ovoj kandidaturi i ako budem izabran 26. februara biću predsjednik FIFA i ponašaću se kao predsjednik FIFA. Nikakvog prepuštanja pozicije neće biti“, tvrdi Infantino.

Njegova kandidatura stvorila je utisak da UEFA nije zadovoljna ostalim opcijama, kao što su predstavnik Azije Salman bin Al Kalifa ( šeik od Bahreina), zatim jordanski princ Ali bin al-Husein, pa nekadašnji južnoafrički političar Tokio Seksvejl, te predsjednik FS Liberije Musa Biliti i nekadašnji čelnik FIFA Žerom Šampanj, inače glavni zagovornik prijema Fudbalskog saveza Kosova u FIFA. 

U svakom slučaju Infantino ima jak adut u namjeri da proširi Mondijal, a kako je prvi to objavio zauzeo je dobru pol-poziciju za trku.

(Mozzartsport.com)

Portal Analitika