Društvo

Izvještaj EK realan i ukazuje na odgovornost države

LGBT Forum Progres, LGBTIQ Socijalni Centar, Institut za LGBT turizam i Religijski savjet LGBT zajednice pozdravljaju izvještaj o napretku Crne Gore i ocjenjuju da su predstavljene sve suštinske činjenice koje se odnose na stvarni život i položaj LGBT zajednice.
Izvještaj EK realan i ukazuje na odgovornost države
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz pomenutih organizacija navode da su u izvještaju Evropske komisije konkretno istaknute ocjene.

„Crna Gora je bila u stanju da bez smetnji održi povorku ponosa u Podgorici 2014.godine; predstavnici institucija i politički predstavnici su uzeli učešća i demonstrirali svoju podršku. Za razliku od prethodne godine, nisu uočeni incidenti što  dogodilo uslijed rigoroznih zaštitnih mjera. Prava transrodnih osoba su poboljšana kroz usvajanje protokola za pravno priznavanje roda u novembru. Saradnja između institucije Ombudsmana i LGBT organizacija zahtijeva poboljšanje, kao što i saradnja između relevantnih institucija. Brige su i dalje prisutne oko nivoa  homofobije, kako se napadi na LGBTI zajednicu i aktiviste nastavljaju. Nedostatak napretka u policijskim istragama s tim u vezi je doveo do razvoja tenzija između policije i LGBTI zajednice a i dalje je malo krivičnih osuda za napade. Treninzi namjenjeni pravosudnom sistemu se moraju nastaviti. Nažalost, policija je zabranila, po treći put, LGBTI javna okupljanja u Nikšiću, navodeći bezbjednost kao razlog zabrane. Prije zabrana javnih okupljanja, akademska debata o LGBTI pitanjima je zabranjena od strane lokalnog univerziteta. Sistematske anti-diskriminatorne kampanje moraju biti započete u školama i univerzitetima u što hitnijem roku“, stoji u saopštenju.

Iz LGBT organizacija kažu da su istinski posvećene socijalnoj inkluziji LGBT osoba te su zato za njih prioritetna pitanja bezbjednosti, krivičnopravnog progona, sudske zaštite i obrazovanja.

„Politiku i praksu kompletne vlasti  svakodnevno pratimo i testiramo na osnovu više desetina slučajeva iznijetih u proteklih godinu dana. Bez promjena u obrazovanju i bez ozbiljnije implementacije vladine LGBT politike nemoguće je popraviti bezbjednost LGBT osoba i njihovu ravnopravnost u društvu. Izvještaj EK realno i objektivno predstavlja stanje na terenu, uključujući  i za nas sva prioritetna pitanja, posebno obrazovanje i bezbjednosti LGBT zajednice, i nedvismisleno ukazuje na odgovornost države da snažnije vodi i zastupa proces društvenog prihvatanja LGBT osoba“, kaže se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.  

Iz LGBT organizacija smatraju da su nedopustive tvrdnje i pristupi da to treba da rade nevladine organizacije.

„To je posao države a LGBT zajednica i njene autentične strukture uvjek će biti konstruktivni partner i podržavalac svih državnih napora“, zaključak je saopštenja.

Portal Analitika