Svijet

EU kritikuje Tursku za vladavinu prava

Evropska unija je u izvještaju o napretku Turske optužila vlasti te zemlje za nazadovanje u primjeni vladavine prava i slobode govora.
EU kritikuje Tursku za vladavinu prava
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju EU pozva novu vladu u Ankari da preduzme hitne mjere da to promijeni.

U tom izvještaju, koji je trebalo da bude objavljen prije izbora na kojima se stranka predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana vratila na vlast, ali ga je Brisel odložio za period poslije izbora, Turska je pohvaljena za prihvat sirijskih izbjeglica i saradnju po pitanju izbjegličke krize, prenijela je agencija AFP. 

S druge strane, turska vlada je oštro kritikovana zbog stanja u zemlji, pa je Brisel istakao da je za vrijeme Erdoganove vlasti došlo do "ozbiljnog nazadovanja" kad je riječ o slobodi izražavanja, kao i da je sudstvo ugroženo. 

"U izvještaju se ukazuje na sveopšti negativni trend po pitanju vladavine prava i fundamentalnih prava", navodi se u rezimeu izvještaja Evropske komisije. 

Posvećenost Turske priključenju 28-članoj Uniji je ugrožena potezima koji su "suprotni evropskim standardima", navodi se u rezimeu. 

"Nova vlada formirana nakon ponovljenih izbora 1. novembra će morati hitno da se pozabavi tim prioritetima", navodi EK i podsjeća na krivične prijave protiv novinara i pisaca, zastrašivanje medija i promjene zakona o internetu. 

Nakon nekoliko godina tokom kojih je sloboda izražavanja rasla, u protekle dvije godine je došlo do značajnog nazadovanja, saopštila je Komisija i dodala i da je od 2014. godine ugrožena nezavisnost sudstva i da su sudije i tužioci izloženi velikom političkom pritisku.

rtcg.me

Portal Analitika