Ostalo

WADA: Izbacite Rusiju, znala je i država!

Svjetska antidoping agencija (WADA) zatražila je da se Rusija suspenduje sa svih atletskih takmičenja, kao i da se zatvori njena laboratorija za doping testove.
WADA: Izbacite Rusiju, znala je i država!
Portal AnalitikaIzvor

WADA je ispitala optužbe da su ruski atletičari potplaćivali sopstvene zvaničnike da im nabavljaju zabranjene supstance i lažiraju rezultate testova, a u izvještaju se navodi da je bilo i korupcije u IAAF koja je omogućila da sve to prođe nekažnjeno.

Piše da je IAAF “sistemskim propustima“ spriječio efikasni antidoping program, a dodaje se da su Olimpijske igre u Londonu 2012. godine “sabotirane“ time što IAAF i Atletska federacija Rusije nisu reagovali na ruske atletičare za koje se sumnjalo da su dopingovani. U izvještaju se preporučuje da bi po pet atletičara i trenera trebalo da budu doživtono suspendovani. 

Prema navodima u izvještaju, direktor ruske laboratorije Grigorij Rodčenko naredio je uništavanje 1.417 uzoraka za doping kontrolu kako ne bi bilo dokaza za istragu, i to tri dana prije nego što je tim WADA trebalo da stigne u Moskvu u decembru. Iz komisije WADA kažu da su željeli uzorke ruskih atltičara da pošalju u druge zemlje kako bi se utvrdilo jesu li pozitivni na doping. 

Kako se dalje piše, Rodčenko je rekao komisiji da je riješio da “obavi malo čišćenje prije dolaska WADA“, a i u u nastavku je ometao istragu i nije želio da bude sniman. 

U izvještaju dalje stoji da su agenti ruske obavještajne službe (FSB) bili infiltrirani u antidoping laboratorije na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, a da je to bio dio “direktnog zastrašivanja i miješanja države Rusije u ono što rade laboratorije u Moskvi“. 

Komisija WADA tvrdi i da je ruski ministar sporta Vitalij Mutko direktno naređivao “manipulaciju određenim uzorcima“, a Mutko je negirao sve optužbe, uključujući i one da je znao da su neki sportisti ucjenjivani i da su se agenti FSB miješali u rad laboratorije. Njega je WADA ispitala u Cirihu 22. septembra. On je rekao da je "zgađen" uzbunjivačima i da ne vjeruje u njihove tvrdnje. Mutko je član Izvršnog komiteta Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) i predvodi Organizacioni komitet Svjetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji. 

“Naš zaključak bio je da ovo nije moglo da se desi bez znanja i pristanka državnih vlasti“,kaže predsjedavajući komisije WADA Dik Paund. 

(B92)

Portal Analitika