NATO

Brkić: Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće bezbjednosti regiona

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić primio je danas zamjenika ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipa Brkića.
Brkić: Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće bezbjednosti regiona
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Josip Brkić je pohvalio dobre međudržavne odnose i izrazio nadu da će Crna Gora početkom decembra dobiti poziv za članstvo u NATO čime bi se doprinijelo bezbijednosti cijelog regiona. „Pozicioniranje Crne Gore pod kišobran NATO-a je veoma važno za stabilnost i bezbijednost kako nje same, tako i za cjelokupan region kojem pripada i naša država“, istakao je Brkić. On je upoznao sagovornika sa sprovedenim reformama, ostvarenim rezultatima i budućim aktivnostima BiH na putu dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU i pohvalio zajedničke projekte dvije države i u tom kontekstu podsjetio na nedavno potpisan Ugovor o državnoj granici između Crne Gore i BiH.

Lukšić je ocijenio da bilateralni odnosi Crne Gore i BiH konstantno dobijaju na kvalitetu i sadržaju i razvijaju se kroz sve konkretnije oblike i forme djelovanja. On je kazao da su poruke u posljednjem periodu upućene Crnoj Gori u vezi sa dobijanjem pozivnice za članstvo u NATO veoma ohrabrujuće i da ukazuju na realan optimizam u susret decembarskom sastanku ministara NATO-a. On je istakao da zajednički regionalni kontekst, kao i saradnja na planu evropskih integracija učvršćuju međusobne veze i izrazio nadu da će BiH napredovati na putu ka EU, te ponovio spremnost za prenošenje iskustva i znanja u ovoj oblasti. Potpredsjednik Lukšić je ponovio interes za što skorijim potpisivanjem niza sporazuma koji su u proceduri, što bi doprinijelo dodatnom unapređenju odnosa dvije države.

Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim regionalnim pitanjima, kao i temama iz oblasti multilateralnih odnosa.

Portal Analitika