Zanimljivosti

Četiri kalorične, ali zdrave namirnice

Kalorije nisu rezervisane samo za brzu hranu! Naprotiv, jedite kaloričnu hranu, ali neka to budu neke od ovih namirnica.
Četiri kalorične, ali zdrave namirnice
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Avokado

Nije jeftin, ali ga svi jako rado jedemo i u njemu uživamo. Iako je pun proteina i gvožđa, prosječni avokado u sebi krije ni manje ni više nego 320 kalorija.

Bademi

Neopisivo ukusni, ali i kalorični. Tako jedna šoljica badema ima kalorija kao tri Snicers čokoladice. Bademi su kao i drugi orašasti plodovi, prave kalorijske bombe (izuzetak su indijski oraščići), a šoljica badema vaše će tijelo 'obogatiti' s nešto više od 800 kalorija.

Maslinovo ulje

Fino, zdravo i nezaobilazno u mediteranskoj ishrani. Međutim, morate znati da ni s maslinovim uljem ne treba pretjerivati jer je jedna kašika kalorična poput petnaestak prženih krompirića. S druge strane, kad je riječ o ovom božanstvenom ulju, spremni smo i na rizik od kalorija…

Sok od pomorandže

Naravno, ovaj sok ima mnoštvo sjajnih sastojaka kao što su pregršt vitamina C i kalcijum, ali ga to ne 'oslobađa' kalorija. U svakoj čaši nalazi se njih 120, tako da otprilike svakom čašom dobijete kalorija kao kad pojedete 12 komada popularnog "Pringles" čipsa. Ko bi rekao?

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika