Region

SPC nakon odluke GS Uneska: Pitanje duhovne i kulturne baštine ne može se rješavati politizacijom

Srpska pravoslavna crkva pozdravila je odluku Uneska kojom je odbijen prijedlog za prijem Kosova u tu organizaciju i pozvala na dijalog i izgradnju poverenja, saopštio je SPC, a prenosi Blic.
SPC nakon odluke GS Uneska: Pitanje duhovne i kulturne baštine ne može se rješavati politizacijom
Portal AnalitikaIzvor

- Srbija i SPC su sve vrijeme tražili odlaganje ove rasprave, kako bi se izbjegla nepotrebna politička konfrontacija, ali pošto zahtjev Srbije nije usvojen, pristupilo se glasanju koje je pokazalo da u Unesku ipak ne postoji spremnost da se donose ishitrene političke odluke koje ugrožavaju bezbjednost kulturne baštine i dijalog koji Beograd već vodi sa Prištinom - navodi se u saopštenju SPC.

Dodaje se da je očigledno da se pitanje duhovne i kulturne baštine ne može i ne sme rješavati politizacijom, "posebno u situaciji gdje je nakon rata na Kosovu i Metohiji uništeno toliko mnogo hrišćanskih pravoslavnih svetinja i grobalja".

- Povjerenje se mora graditi djelima, a ne riječima, a ponajmanje negiranjem veoma teške situacije u kojoj već godinama poslije rata živi naš vjerni narod i naše svetinje na Kosovu i Metohiji. Zato i ovom prilikom SPC poziva na dijalog i izgradnju povjerenja kao jedini put za rješavanje svih problema i zahvaljuje svim onim zemljama koje su dale podršku putu dijaloga i razumjevanja - navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, u susret glasanju u Unesku, ranije danas patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da bi članstvo Kosova u toj organizaciji "bila tragedija kulture u svijetu i da će crkva braniti silom ukoliko se nešto otima silom".

Izvor i foto: Blic

Portal Analitika