Društvo

Popović predstavio svoj tim koji će upravljati Budvom

Predsjednik Opštine Budva, doc. dr Srđa Popović i novoizabrana potpredsjednica Opštine Suzana Pribilović održali su danas konferenciju za novinare, prvu nakon imenovanja predsjednika Popovića na tu funkciju. Popović je predstavio novi tim koji će upravljati metropolom turizma. Predsjednik budvanske opštine je saopštio da je dug budvanske opštine smanjen za osam i po miliona eura...
Popović predstavio svoj tim koji će upravljati Budvom
Portal AnalitikaIzvor

Na konferenciji su predstavljena nova kadrovska rješenja koja će obavljati značajne funkcije u Opštini u narednom periodu: na čelo Sekretarijata za privredu i finansije biće imenovana dosadašnja načelnica Službe predsjednika Jelena Baštrica, novi sekretar Sekretarijata za investicije i prostorno planiranje biće Mihailo Kapisoda, dosadašnji direktor opštinske Agencije za planiranje prostora, načelnik Službe za javne nabavke biće mr Saša Samardžić, dosadašnji šef Pravne službe u preduzeću „Mediteran reklame“ doo, na čelo Službe predsjednika Opštine biće imenovana Ivana Lazović, dosadašnja savjetnica predsjednika za odnose sa javnošću, a Nikoli Divanoviću je potvrđeno imenovanje na funkciju koju je i do sada obavljao, sekretara Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent. Sva novoimenovana lica biće u v.d. statusu do raspisivanja konkursa za navedena radna mjesta.

Predsjednik Popović istakao je na današnjoj konferenciji da je Opština u poslednja tri mjeseca uspjela da smanji dug za 8 i po miliona eura, da je za tri plate zaposlenima u lokalnoj samoupravi i korisnicima izdvojeno 1.650.000 eura i da se uskoro očekuje i isplata septembarskog ličnog dohotka.

Na osnovu raznih poreza  građani Budve duguju Opštini oko 15 miliona, kao i pravna lica, dok je oko 20 miliona nenaplaćenih komunalija – rekao je predsjednik budvanske opštine i dodao da će svi biti u obavezi da izmiruju svoje obaveze bez ikakve selekcije ili protekcije, te da lokalna uprava angažovano radi na popisivanju svih opštinskih dobara. Građanima Budve će biti omogućeno da prispjele komunalije plaćaju u ratama, u periodu od 15 do 20 godina.

Od poreza na nepokretnosti ove godine je naplaćeno oko 8 miliona eura, a do kraja godine očekuju se i dodatna 2 miliona, dok je Opština vratila preko 4 miliona kreditnih obaveza.

Jedan od prioriteta u narednom periodu biće i isplata zaostalih stipendija i obaveza prema nevladinom sektoru.

Danas je potpisan i Protokol o reprogramu duga sa Vladom Crne Gore oko potraživanja za poreze i doprinose, kojim je Budva stavljena u mnogo nepovoljniji položaj u odnosu na druge crnogorske opštine, jer je dobila rok od 5 godina za izmirivanje svojih obaveza – istakao je Popović i dodao da se nada da će država više da se uključi u rešavanje nezavidne finansijske situacije u kojoj se Budva nalazi, s obzirom na to da, po raznim osnovama, svake godine iz ove opštine „ubere“ više od 200 miliona eura.

Ukupan dug Opštine prema trećim licima, prema riječima predsjednika Popovića, u ovom trenutku iznosti 34 miliona (bez postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda), a najveći dio se odnosi na dug po osnovu kapitalnih investicija (16 miliona), u okviru kojeg je i dug po osnovu izuzimanja zemljišta od oko 6 miliona eura.

Investicija projekta Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je vrijedna 58 miliona eura, a do sada je uloženo oko 45 miliona.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi otpadnog mulja na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Bečićima, predsjednik Opštine Budva Srđa Popović je naglasio da se radi o crnoj ekološkoj tački i da treba pod hitno zbrinuti 1.500 tona mulja, ali i da je poslednjih dana obavljeno niz značajnih sastanaka, kako sa izvođačima radova i investitorima, tako i sa predstavnicima građana Bečića i hotelijerima, pa se nada, da će uz pomoć Vlade Crne Gore, koja je i dala garancije za realizaciju ovog značajnog projekta, ovaj problem biti uskoro prevaziđen.

Kao dobar primjer saradnje sa Vladom i resornim ministarstvima, predsjednik Opštine Budva je naveo skori početak radova na spajanju bečićkog i budvanskog bulevara u dužini od 600 metara dužnih, izgradnju velikog kružnog toka na mjestu sadašnje „Cetinjske raskrsnice“, kao i rekonstrukciju 200 metara puta prema Cetinju. Sve radove će izvoditi i finansirati Direkcija za puteve Crne Gore.  

Kada su investicije u pitanju, naredne godine će se raditi na projektu Dnevnog centra, koji je u završnoj fazi, uz saradnju Ministarstva rada i socijalnog staranja, ali i na završnim radovima u okviru Građanskog biroa, gdje je potrebno regulisati dugovanja prema izvođaču radova.

Na novinarsko pitanje o uvođenju racionalizacije u potrošnji, Popović je odgovorio da se restrikcije odnose na mnoge segmente, među kojima je i korišćenje službenih automobila i potrošnja goriva, upotreba službenih telefona i sl. ali i da će uslijediti nova zakonska rješenja od 1.1.2016. godine koja će dodatno stimulisati racionalizaciju i smanjenje troškova.

U 2016. godini, prema riječima budvanskog predsjednika broj zaposlenih će biti smanjen za bar 10%.

Potpredsjednica Opštine Suzana Pribilović je istakla da su njeni motivi da prihvati ovu odgovornu funkciju, pored emotivnih, koji je vezuju za rodni grad, bili prije svega sadržani u namjeri da se građanima vrati povjerenje u institucije sistema, da legalnim putem, brzo i efikasno mogu da ostvaruju svoja prava, te da se ona nada da će svojim višegodišnjim stručnim iskustvom moći tome da doprinese.

Na danas održanoj konferenciji za novinare najavljena je i svečana sjednica SO Budva, koja će povodom Dana oslobođenja opštine biti održana 22.11. kao i doček Nove 2016. godine na Trgu ispred Starog grada.

 

 

 

Portal Analitika