Društvo

CZIP: Lovački lobi ne želi zaštićenu Solanu

Javna rasprava o nacrtu "Studije zaštite Ulcinjske solane", koja je održana u petak 6. novembra 2015. godine u Opštini Ulcinj, nije poslužila svojoj zakonskoj svrsi, već je dala prostor lovačkom udruženju za obračun sa zagovaračima inicijative o zaštiti ovog ornitološki vrijednog područja za čitavu Evropu, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP).
CZIP: Lovački lobi ne želi zaštićenu Solanu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz CZIP-a navode da je javna rasprava trebalo da obezbijedi prisustvo i mogućnost davanja komentara i sugestija na dokument od strane kako stručne tako i laičke javnosti i da su na raspravu pozvani i lovci čije bi se aktivnosti zaštitom Ulcinjske solane bitno izmijenile, a prostor za zakonit lov ograničio.

„Upravo ovakav vid ograničenja doveo je do zloupotrebe javne rasprave koja je rezultirala otvorenim napadom na predstavnike Centra za zaštitu i proučavanje ptica koji već 15 godina intenzivno rade na zaštiti ovog područja, redovno vrše monitoring ilegalnih aktivnosti, revnosno podnoseći krivične prijave protiv uhvaćenih krivolovaca. Bolna tačka ulcinjskih lovaca bilo je pitanje predložene zabrane lova na Solani, što je dovelo do konstantnih, na trenutke i neprijatnih, napada na CZIP-a. Kako organizatori nisu uspjeli moderirati raspravu, ista je svedena isključivo na pitanje zabrane lova što dokumentom i svrhom proglašenja zaštićenog područja ne smije biti dovedeno u pitanje tj. ne može biti predmet rasprave“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

U pismu se dalje kaže da su, poštujući model otvorenog dijaloga i ulogu civilnog društva u ovom procesu, predstavnici Opštine Ulcinj i CZIP-a, ponudili mogućnost organizovanja posebnog sastanka koji bi se bavio isključivo ovim pitanjem ali je ona jednoglasno odbijena. „Upravo iz ovog razloga, jasno je da lovci nisu prisustvovali raspravi da bi učestvovali u dijalogu već da bi napadali predstavnike CZIP-a. Ovakvim postupanjem pojedinih učesnika na raspravi, jasno je stavljeno do znanja da lovački lobi ne želi zaštićenu Solanu na cjelokupnoj teritoriji, već je žele zadržati kao lovište i atraktivnu lokaciju za inostrane krivolovce“, stoji u saopštenju.

Iz CZIPA-a navode da ovakvo ponašenje pokazuje zapanjujuće nepoznavanje sadržine nacrta studije zaštite, te se može zaključiti da su po već ispaniranom modelu, imali za cilj iznositi nasumične i neargumentovane napade na civilni sektor i organizaciju koja ne zastupa njihove interese.

„Lovci su takođe pokazali i elementrano nepoznavanje obnavljanja prirodnih resursa jer da se nastavila dosadašnja praksa institucionalne nezainteresovanosti za Solanu kao i da je izostala pažnja međunarodne zajednice, i sami lovci bi ostali bez resursa za lov jer bi nastupila ekološka katastrofa a samim tim bi trpio i lovni fond. Napominjemo da je za vrijeme operativnosti fabrike "Bajo Sekulić" čitava teritorija solane bila proglašena prvim privatnim parkom prirode u Crnoj Gori te da je lov bio strogo zabranjen. Uništenjem fabrike, uništavao se i biodiverzitet lokaliteta, te je pod jakim lobijem lovačkih udruženja Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dodijelio jedan dio Solane u lovište“, ističe se u saopštenju.

Iz CZIP-a očekuju da resorno ministarstvo poništi donesenu odluku i onemogući dalju raspravu o lovu unutar budućeg zaštićenog područja jer je rješavanje problema Solane postalo uslov daljih pregovora Crne Gore u Evropsku uniju.

Portal Analitika